Бургазлии са готови с проекта за Кръвния център, чакат парите от МЗ

OFFNews 24 януари 2024 в 12:16 574 0

среща при областния управител

Снимка Областна управа Бургас

Среща на областния управител Пламен Янев с директори на болници в Бургас

Проектът за изграждане на Кръвен център в Бургас е готов, определен и е теренът, където ще е строи сградата. Изграждането на центъра се задържа заради тромава процедура по превеждането на 5-те милиона лв., които бяха гласувани от Народното събрание.

За ускоряване на процедурата настоява областният управител Пламен Янев, който предлага средствата да се преведат на Община Бургас, съобщават от пресцентъра на областната администрация.

Целта е по-бързото строителство на сградата, за да може той да заработи възможно най-скоро. Проектът вече е изготвен от Общината, теренът също е общински и най-логичното нещо е средствата да бъдат преведени в бюджета на Община Бургас, а тя да реализира строителството, счита Янев.

Решението за създаването на Кръвен център в Бургас стана факт, след като областният управител проведе срещи в ресорните министерства и убеди ръководствата им, че Кръвният център е изключително нужен на Бургас.

Зад искането застанаха всички бургаски болници, народните представители от региона и местната власт. Община Бургас е изготвила и финансирала проект за строителството на нужната за работата на центъра сграда. За целта се използва съществуваща стара постройка, която е долепена до сегашното Отделение по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас. След строителството двете сгради се сливат в една и така се осигуряват всички нужни помещения за функционирането на новия Кръвен център. Проектът е изключително подробен и отговаря на всички стандарти и изисквания в трансфузионната хематология.

Решението на Министерството на здравеопазването за създаването на нов Кръвен център бе взето през декември 2023 г., когато Народното събрание гласува и част от нужната сума – 5 млн. лв. Но са необходими още действия, както и средства, за да бъде доведена работата докрай, подчертават от Областната управа в Бургас.

Още в първите дни на новата година проведох среща в Министерството на здравеопазването, за да изясним и стартираме механизма на действие. Към момента е нужно първо Министерството на финансите да потвърди ангажимента си, че ще дофинансира проекта, тъй като засега са отпуснати само част от необходимите средствата. Вече изпратих писмо до министъра на финансите Асен Василев и тази седмица очаквам потвърждението, обясни областният управител.

Втората стъпка е да се отправи обосновано предложение до министъра на здравеопазването, в което да се опише проектът за строителство и да се докаже, че той отговаря на изискванията, да се предложи изпълнител и срок за извършване на строителните дейности. На база на това предложение Министерството на здравеопазването ще внесе предложение до Министерски съвет за приемане на постановление, с което да се създаде кръвния център като нова структура и да стартира процедурата по неговото изграждане.

До момента разговорите, проведени с Община Бургас показват, че тя също иска строителството да бъде извършено в кратки срокове и има готовност за това. Целта е до края на февруари постановлението да е факт, добави още областният управител.

Писмо до здравното министерство е изпратил и кметът на Бургас Димитър Николов. В него той изтъква готовността на Общината за стартиране на проекта.

Създаването на нов Районен център по трансфузионна хематология е от изключителна важност не само за общините от област Бургас, а и за всички общини от региона. През последните години в Бургас бяха разкрити много нови частни лечебни заведения, което доведе до сериозно увеличаване дела на хирургичните и реанимационни легла.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика