Стволови клетки спасиха увреденото сърце на бебе от Великобритания

OFFNews 20 декември 2022 в 13:50 980 0

апарат

Снимка Pixabay

Стволовите клетки са регенерирали увредения сърдечен мускул

Сърдечен хирург обяви, че извършил "първата в света" операция, използвайки стволови клетки от плацента и "вероятно е спасил живота" на бебе, предаде БТА, цитирайки публикация в Би Би Си.

Професор Масимо Капуто от Бристолския здравен институт използва "скеле" от стволови клетки, за да коригира сърдечен дефект на бебето Финли.

Специалистът се надява да развие технологията, така че децата с вродени сърдечни малформации да не се нуждаят от много операции.

Пациентът Финли, който вече е на две години, "сега е щастливо растящо малко момченце".

Той е с вроден проблем на главните артерии на сърцето и когато е само на четири дни, претърпява първата си операция в детска болница в Бристол.

Интервенцията обаче не решава проблема, а сърдечната функция на Финли се влошава значително, тъй като лявата страна на сърцето не е достатъчно кръвоснабдена.

"Бяхме подготвени от самото начало, че шансовете му да оцелее не са добри", споделя майката Мелиса от Корсам, графство Уилтшър. "Финли най-накрая излезе след 12-часова операция, но... сърдечната му функция се беше влошила значително".

Екипът взема решение да изпробва нова процедура със стволови клетки от плацента.

Проф. Капуто инжектира клетките директно в сърцето на Финли с надеждата, че ще помогнат на увредените кръвоносни съдове да растат.

Т.нар. "алогенни" клетки са отгледани от учени от болница в Лондон и милиони от тях са инжектирани в сърдечния мускул на малкия пациент.

Тези клетки имат способността да растат в тъкан, която не е отхвърлена, и в случая на Финли са регенерирали увреден сърдечен мускул.

Хирургът казва, че е преустановен приемът на всички лекарства, както и вентилацията на бебето. Пациентът е изписан и "сега е щастливо растящо малко момче", допълва проф. Капуто.

Той и неговият екип се надяват да развият технологията, както и твърдят, че може да спести на британската здравна система милиони лири всяка година от операции, които вече няма да са необходими, отбелязва Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови