Бъбречните трансплантации у нас под въпрос: МУ София ги изключи от програмата си

Обучението не е прекратено, провежда се в 4-ти курс и като част от специализациите, твърдят от университета

Янка Петкова 22 февруари 2022 в 10:58 2813 0

Снимка УМБАЛ "Александровска"

Мeдицинският университет в София е изключил от програмата си за следдипломно обучение курса по бъбречна трансплантация. Това поставя под въпрос бъдещето на бъбречните трансплантации у нас, заяви пред OFFNews нефрологът проф. Емил Паскалев, председател на Българското дружество по нефрология.

По думите му подобно е положението и с часовете по диализно лечение, които са сведени до една лекция. По повод промяната, проф. Паскалев е изпратил писмо до ректора на МУ София акад. Лъчезар Трайков, дмн, с апел тези промени да бъдат премахнати. За тях той сезира и двете ресорни министерства – МОН и МЗ.

"Нефрологията е специалност, която включва три неразделни основни направления – консервативна нефрология, бъбречна трансплантация, диализно лечение и когато един човек придобие специалност „Нефрология“, той трябва да може да работи по всички направления, независимо от мястото, което заема. Така е по цял свят, в ЕС, във всяка нормална страна“, обясни пред OFFNews проф. Паскалев.

Каква е била програмата до момента?

В план-разписанието за следдипломно обучение за придобиване на специалност по нефрология има задължителни курсове, които трябва да се проведат. По времето, когато проф. Паскалев е ръководител на Катедрата по нефрология, курсовете включват консервативна нефрология, диализно лечение и бъбречна трансплантация. Тригодишния период е разделен на 12 месеца обучение по диализно лечение, 12 месеца обучение по консервативна нефрология и един месец обучение по бъбречна трансплантация.

От тази година в МУ София е премахнато обучението по бъбречна трансплантация. Обучението по диализно лечение в курсовете на преподаване е сведено до една тема. Другото, което е много смущаващо е, че целият теоретичен курс на обучение се води само от един преподавател, който няма никакъв теоретически и практичен опит – нито по бъбречна трансплантация, нито по диализно лечение, твърди проф. Паскалев.

Липсват и важни високоспециализирани дейности

В същия план-разписание за 2022 г. са премахнати и високоспециализираните дейности плазмафереза и плазмообмен, които по цял свят задължително се прилагат като рутинна терапия при бъбречно трансплантирани пациенти и при някои имунни нефропатии.

„Това обучение във високоспециализираната дейност е премахнато. Тоест нямаме възможност да правим легитимно плазмафереза, плазмообмен, което е нормално да се осъществява и се прави при трансплантираните. Това е една от водещите терапии, особено когато има имунологични проблеми. В момент, когато разчитаме да има възможност здравеопазването у нас да се подобри и се стремим да се повиши нивото на трансплантационната активност, вкл. бъбречната, ние махаме обучение и добиване на право да се работи с плазмообмен. Това означава, че университетът стопира бъдещата трансплантационна програма“, коментира нефрологът.

Защо се случва това?

По думите му основна причина за извършените промени е фактът, че „има ректор на МУ, който е сват на колега нефролог, който не може да прави тези неща и следва принципа „след като аз не мога да ги правя, няма да ги правят и другите“.

Как се поглъща катедра и се обезкървяват университетски клиники в услуга на бившия директор на "Александровска"

Проф. Паскалев твърди, че е разбрал за промените в план-разписанието случайно, впоследствие е установил, че в него няма включен нито един професор, който знае и може да прави диализно лечение.

„Да кажем, че аз съм анатемосан, но колкото и да не са съгласни или съгласни, трансплантацията винаги е водещото лечение и точно то е премахнато! Как ще се стремим към добро развитие в здравеопазването занапред и в частта бъбречни трансплантации? Това се прави целенасочено. Това е нехуманно“, възмутен е прочутият нефролог.

Той е категоричен, че изразява мнението на цялата нефрологична общност. Според него няма как, при положение че по-голямата част от нефролозите работят в диализните центрове, да има само една лекция за диализно лечение в четиригодишния период в обучение.

„Защото ние няма да можем да правим плазмафереза, когато се налага пациентите да бъдат лекувани. В същото време плазмафереза като специализирана дейност имат невролозите, реаниматорите и колегите от другите вътрешни специалности също. При нас е зачеркната. Кое не е целенасочено?“, пита професорът.

МУ София пречи, МУ Варна – помага

Медицинският университет в София е единственото учебно заведение, коeто има специализирана структура като Клиниката по нефрология, трансплантация и диализно лечение в УМБАЛ „Александровска“, но не използва нейния потенциал да обучава студенти и специализанти. Проф. Паскалев казва, че в момента има много добра връзка с МУ Варна, които са изявили желание да обслужват трансплантирани пациенти от региона.

„Оказвам им всякаква възможна подкрепа. Подкрепям ги чисто колегиално и на свои разноски пътувам в края на седмицата, те събират пациенти, за да ги обучавам. Имат такова желание, че направо е впечатляващо, а при нас е точно обратното. При тях няма никакви спънки от университета – точно обратното – предлагат им помощ.“

Има ли лично отношение зад промените

„В голяма степен. Лично е. Винаги съм бил толерантен, работя с проф. Богов (шеф на Катедра вътрешни болести в МУ) отдавна и много добре го познавам. Всеки има плюсове и минуси, но при някои минусите са в повече. Ще стане така, че няма да можем да правим плазмафереза, защото нямаме това юридическо право. А те това чакат да направя и да ми организират един правен процес. В същото време пациентите ще отидат в съседните страни, за да се лекуват там“, посочва нерфологът.

Проф. Емил Паскалев: В условията на пандемия ние приемахме пациенти, трансплантирани в Турция

Какво показва статистиката

По данни на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ през 2020 г. бъбречните трансплантации са осем. През 2021 г. са 33, 19 от тях са от трупен донор. В листата на чакащите са регистрирани 865 души. За същия период страната ни е предоставила шест бъбрека по системите за обмен на органи Евротрансплант и Foedus и десет на Румъния. По данни на пациентски организации пациентите на хемодиализа са над 3500.

„В момент, когато се повишава трансплантационната активност в България, премахването на обучението по бъбречна трансплантация е целенасочено и негативно. Убеден съм в правотата си и изразявам позицията на нефролозите в България в качеството си на председател на Българското дружество по нефрология, единствената професионална нефрологична структура в страната, апелирам тези промени с недостойни цели да бъдат премахнати“, категоричен е проф. Емил Паскалев.

OFFNews попита ръководството на МУ София спряно ли е обучението по бъбречна трансплантация и ако това е така, какви са мотивите?

Оттам отговориха, че Катедра „Вътрешни болести“ провежда обучението на студенти по темата „Бъбречна трансплантация“, която е в рамките на цикъл „Нефрология“ в 4-ти курс. Тя включва два академични часа – две лекции и едно семинарно занимание.

От МУ допълват, че Катедра „Нефрология“ води обученията от програмата за придобиване на специалност по нефрология, където е предвидено през втора или трета година от обучението провеждане на едномесечно обучение по трансплантология, което е задължително за допускане на кандидатите до изпит. В основния курс от програмата за следдипломно обучение темата също присъства.

Намален ли е броят на часовете по диализно лечение и на какво основание?

Програмата за обучение за придобиване на специалност по нефрология включва една година обучение по бъбречно очистващи методи (хемодиализа, перитонеална диализа, плазмообмен). Специализацията е общо 4 години, като 1 година е обучение по вътрешни болести, а 3 години – по нефрология, което включва 2 години клинична нефрология и 1 година диализа.

При обучението на студенти, темата е в рамките на цикъл „Нефрология“ в 4-ти курс, като включва 2 академични часа – 2 лекции и 1 семинарно занимание. Провежда се от Катедра „Вътрешни болести“.

По повод сигнала за изключване на плазмоферезата и плазмообмена като високоспециализирани дейности от учебния план от университета твърдят, че програмата за тези дейности е одобрена през 2019 год. и не е закривана. Тя е избираем курс и не се публикува в официалното план-разписание за курсове за индивидуално обучение на специализанти и специалисти.

От университета поясняват, че теоретичен курс по трансплантации и диализно лечение съществува като модул в програмата за следдипломно обучение, част от теоретичния курс по бъбречна трансплантация. Той се води от Катедра „Нефрология“, в която има девет преподаватели, с участие и на преподаватели от Катедра „Вътрешни болести“.

В програмата за обучение на студенти, за която отговаря Катедра „Вътрешни болести“, има две лекции по трансплантация и две лекции по диализно лечение. Те се провеждат от двама хабилитирани преподаватели и двама асистенти от катедрата, плюс още двама асистенти от Катедра „Нефрология“. Практическият опит на преподавателите е доказан предвид 12 успешни трансплантации, които са проведени само в последните две години от този екип, пишат от МУ София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews