Ангелов: До края на седмицата може да има заповед за отваряне на детските заведения

Янка Петкова 08 декември 2020 в 15:32 3782 0

Ако в четвъртък вечерта данните показват ясна и отчетлива тенденция към снижаване на разпространението на коронавируса, в петък ще има заповед за яслите и детските градини. Това каза здравният министър Костадин Ангелов на брифинг при връчването на 20 линейки за Спешната помощ.

Специализираните автомобили са част от проекта за модернизация на Спешната помощ, по който ще бъдат доставени общо 400 линейки. До момента са получени 200 от автомобилите, предстои да бъдат доставени още 140, от които 40 са високопроходими. 

"Проектът продължава, в голяма част от районите са сключени договорите за строежа на филиалите за спешна помощ. Надявахме се, че до края на тази година ще можем да започнем, но в една от фирмите голяма част от служителите са болни", обясни министърът.

Той подчерта, че на брифинг в четвъртък ще може да даде обективни данни за ефекта от ограничителните мерки, тъй като тогава ще разполага с пълната информация.

"Днес също имаме данни, които ни навеждат на мисълта, че отварянето на яслите и градините ще е възможно от понеделник, но няма абсолютен отговор каква трябва да е ситуацията, за да отворим всичко на 21. Важен е броят на позитивните тестове, броят на лекуващите се в болниците и интензивните отделения, възрастовата структура на заболелите и починалите, къде сме позиционирани спрямо данните за Европа. Към седмицата след 14 трябва да имаме отговор", обясни здравният министър.

За антигенните тестове

"От самото начало аз съм за приравняването на антигеннните тестове към PCR тестовете", каза министър Ангелов, но уточни, че все още има разногласия между експертите, които не са категорични, че по-бързите тестове са достатъчно обективни. Той изрази надежда, че това ще се случи в най-скоро време. Повод за коментара му са твърденията, че антигенните тестове са предпочитани от голяма част от заболелите, защото са по-евтини, но не се отчитат в информационната система, което прави статистиката за заболеваемостта у нас непълна.

За ваксинирането на медиците

Списъците с желаещи да се ваксинират медици в София се изготвят, за страната трябва да бъдат готови до четвъртък, съобщи Ангелов и допълни, че изкаралите инфекцията също могат да се ваксинират.

Мерките и 8 декември

"От проверките на РЗИ знам, че няма голямо струпване на хора в големите курорти. Контролът в момента е насочен основно към къщите за гости, където имаме данни, че се подготвят празненства със струпване на големи групи от хора. Ако имате сигнали за подобни нарушения, сигнализирайте", призова министърът.

Той отново подчерта, че е-рецептата ще бъде въведена до края на годината и обясни проблемите с електронните направления с трудностите в синхронизирането на софтуера на личните лекар с този на "Информационно обслужване". По думите му въпрос на време е системата да започне да функционира нормално.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews