Ангелов: Ако психозата сред хората се прехвърли и в болниците, ще стане опасно

OFFNews 10 ноември 2020 в 09:57 4040 1

Снимка Архив/БТА

Ако психозата сред хората се прехвърли и в болниците, ще стане опасно. Вчера в София е имало над 550 повиквания на Спешна помощ – на 40 секунди по адрес. Броят на колите, които са обслужвали столицата само вчера е бил 40. Те ще бъдат увеличени още", това съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по Нова телевизия.

"Въпросът е, че всеки, който почувства някакви симптоми, търси Спешна помощ и очаква да бъде закаран до лечебно заведение. Лекарите следват строги, обективни алгоритми, в тази ситуация хората остават с усещането, че трябва да се лекуват в болници. Реално около 80% от пациентите, обслужени от спешните екипи вчера, са били за домашно лечение", каза той.

Костадин Ангелов отрече да има прекъсване на наблюдението на диспансеризираните пациенти. По повод случая с Клиниката по нефрология и трансплантация в УМБАЛ "Александровска", той уточни, че там има нежелание на ръководството на клиниката да изпълни решението на ръководството на болницата. Преместването според министъра се налага, защото в сградата на клиниката има настанени болни с коронавирус, което застрашава живота на трансплантираните.

Здравният министър коментира и спекулациите около броя легла, които отделят за коронавирус държавните и частните болници.

"Щом са болници за активно лечение и използват ресурс от Касата, трябва да се включат солидарно, ако не го направят ще трябва да се помисли дали могат да ползват този ресурс и занапред. Предложението на д-р Мазнейков е много интересно, но всеки може да предложи сграда и да иска да я наситим с персонал. И в момента има свободни легла в лечебните заведения, но няма откъде да пратим лекари и сестри в болницата на д-р Мазнейков. Ако предложи персонал, ще се споразумеем", коментира Ангелов.

Лекарства има достатъчно, разпоредил съм да се заредят повече количества в аптеките, увери здравният министър.

Както вчера OFFNews писа, в момента в аптечната мрежа липсват основни медикаменти, които се изписват при симптоми на коронавирус. Това са антибиотици с активна съставка азитромицин, някои противовирусни препарати, нискомолекулярни хепарини (фраксипарин). Министърът увери, че още миналия петък е извършена проверка на наличностите, която е установила, че няма никакъв недостиг. Той обаче обяви, че има съмнения за извършване на реекспорт и затова е внесъл необходимите текстове за гласуване в парламента.

По думите му няма дефицит и на ремдесивир, но трябва да се следва протокола и да се подават заявки към здравните инспекции за необходимите количества.

Кога ще се тества достатъчно

"Това, което правим с ДКЦ-тата е да отворим центрове за тестване, с тази цел поставихме и фургоните пред болниците, когато заболяемостта надхвърли 300 на 100 000 души", обясни здравният министър.

По думите му в момента се обсъжда дали антигенните тестове могат да бъдат алтернатива на PCR, за да се разшири възможността за достъп до тестове навреме, да се установят заразените и да се ограничи разпространението. Вчера е била проведена поредната среща с общопрактикуващите лекари, до края на седмицата трябва да се стигне до споразумение с тях. Електронното направление е готово като продукт, но използването му ще започне след сключване на анекс към Националния рамков договор, каза Ангелов.

Мерките, които се обсъждат

Ако направим локдаун, ще трябва да се компенсират засегнатите, каза министърът и обяви, че вчера са обсъдени нови ограничителни мерки.

По същество това са старите предложения на главния държавен здравен инспектор доц. Кунчев, които той обяви на брифинга на здравното министерство миналата седмица и впоследствие бяха отхвърлени:

- всички уч-ща, които заболеямост над 20% - да минат дистанционно, независимо от образователната степен;

- зелените коридори за пазаруване да бъдат два - сутрин и следобед;

- в офисите, където работят с много хора в една зала да се допуска не повече от 50% присъственост;

- в извънкласните учебни дейности да се работи с маска и на дистанция 1,5 м;

- да има вечерен час за всички заведения в страната до 23,30;

- нощните заведения да останат затворени още две седмици;

"Всички сбъркахме с прогнозата си, но не сме подценили ситуацията. Броят на излекуваните през последната седмица е много голям, само днес са изписаните 875 души", заключи здравният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3171

1

recycle bin

10.11 2020 в 13:13

Всичко, което се измисляте и тепърва обсъждате можеше да се планира лятото и да е ясно какво се прави при достигане на даден брой заболяли.
Само, че тогава шефа ти обикаляше селата с джипа да пита пенсионерите доволни ли са от 50 лв подаяние.
Заради вас некадърни калинки умират хора, които можеше да бъдат спасени при адекватна медицинска помощ.
ОСТАВКА!!!
 
X

Подкастът на OFFNews