''Ако Кацаров не беше атакувал пръстовия отпечатък в болниците, сега нямаше да се чудим бил ли е в Пирогов или не''

OFFNews 28 юли 2021 в 10:49 23367 3

Снимка Архив

"Атаката е срещу големите държавни, областни и университетски болници, които изнесоха кризата върху себе си. Да удряш и да биеш единственият си работен кон, единствената си армия, не е просто недалновидно, това е глупаво. Защото тези болници, в които в момента текат проверки и са сочени с пръст, изнесоха всичко. От 340 болници 50 понесоха тежестта на пандемията."

Това каза в коментар за случилото се в "Пирогов" бившият здравен министър д-р Петър Москов по bTV.

Според него това е удар върху гръбнака на здравеопазването:

"Безумие е да тормозиш тези медици и техните ръководства, защото успяха да създадат организация и мотивация на хората, които работят там, пренебрегвайки собствения си здравен риск и финансова полза. Като счупиш този гръбнак, си обречен да пълзиш, пич, защото всички останали се скриха. Защото пътят на всички ковид пациенти беше от Спешна помощ в приемното на "Пирогов", "Св. Анна" и някои от областните болници. А през това време другите също получаваха парите си", заяви Москов.

По думите му, през годините, министър Кацаров е защитавал точно интересите на хората, които са саботирали всеки опит за реформи.

"Разбирам, че случая в "Пирогов" е интересен за зрителите – пикантни подробности – министър, който твърди, че не бил ходил там, пък после бил ходил, пък му фалшифицирали подписа. Лекуващият го лекар казва – "вече не съм ти приятел" – сериал с драматична музика и висока гледаемост. Трябва обаче да се кажат няколко прости неща по този въпрос. Първо, право на министъра е за назначава и уволнява директори на лечебни заведения – заради водена политика, неправилно изразходвани средства и т. н. Странното е, че най-често се възползват от това право и задължение служебни министри на здравеопазването, които нямат пред себе си хоризонт, нямат политическа мотивация да правят нещо, трябва само да закрепят за 2-3 месеца нещата да не се сринат. Предишният служебен министър д-р Семерджиев, който беше моралната алтернатива на президента, употреби трите месеца, през които беше там, за да се "бие" с ръководството на болницата, в която аз работя. Тази "морална алтернатива на президента" миналата седмица беше кандидат за народен представител от ГЕРБ...", каза бившият министър на здравеопазването.

Според него има нередности при работата с някои клинични пътеки в "Пирогов", но това по никакъв начин не оправдава случилото се в болницата.

Д-р Москов подкрепи тезата си за атака срещу големите лечебни заведения с пример от УМБАЛ "Св. Анна":

"Вчера МЗ е взело обратно парите си за нов скенер на болницата. От 1 година ние се молим за нов скенер, старият е на 15 години, фирмата, която го обслужва, каза, че вече няма резервни части за него. Тези пари първо бяха спрени преди два месеца, не можеше да се направи обществена поръчка, вчера си ги взеха. Вероятно това е част от подготовката на големите болници за новата вълна на COVID-19. Затова казвам - атака срещу големите държавни болници."

Според анестезиолога "системата тече отвсякъде":

"Ако г-н Кацаров не беше атакувал тогавашния Закон за пръстовия идентификатор, сега нямаше да се чудим дали е бил в "Пирогов" или не. Този идентификатор работи два месеца и показа, че всеки месец има 10 млн. лв. несъответствие между реално лекувани пациенти и отчетени хоспитализации", заяви Москов.

Бившият здравен министър обясни нагледно в какво се състои проблема с фалшивите хоспитализации в спешната болница:

"Да речем, че ние с Вас работим на строеж и само Вие работите, и сте жаден, и има няколко бутилки вода, но само една е за Вас, а другите са за такива като мене, дето идват само да се разписват на обед. И Вас МЗ Ви обявява, че сте единственият работещ на целия строеж и сте си потърсил още вода, за Бога!"

Според Москов реформа в здравеопазването означава гарантиране на ясен път на пациента от държавата. Той заяви, че е необходима национална програма за развитие на първичната доболнична помощ, където има незаети 1000 практики:

"Пътят на пациента в момента е Спешна помощ – портала на "Пирогов", а трябва да мине през личния си лекар, през доболнична помощ и едва след това, ако се налага, да бъде приет в в болницата." 

Д-р Москов беше категоричен, че не се налага да се създава клинична пътека за пост ковид усложнения, тъй като има достатъчно пътеки, по които тези усложнения могат да бъдат лекувани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови