АГ болница препоръча бременните да се ваксинират, въпреки становището на експертния съвет

OFFNews 22 февруари 2021 в 11:16 1946 0

Снимка Pixabay

АГ болница "Надежда" излезе с препоръка към пациентките си, които планират или очакват дете, да се ваксинират срещу коронавирус. От лечебното заведение се аргументират със становища от СЗО, Американския център по контрол на заболяванията, Кралският медицински колеж в Лондон и други авторитетни източници.

Позицията на здравното заведение е реакция на становището на Експертния съвет по акушерство и гинекология, който препоръча бременните жени да се въздържат от ваксинация срещу новия вирус, тъй като липсват данни от клинични изпитвания върху тази група.

От "Надежда" уточняват, че препоръката е насочена само към пациенти на болницата, без да се търси дебат с официалните мнения по темата. 

От лечебното заведение посочват, че са направили медицинска справка и са дебатирали с акушер-гинеколози, специалисти по фетална медицина, анестезиолози, неонатолози, имунолози, генетици, вирусолози и фармацевти на болницата.

Заключението на специалистите от болницата съвпада със становището на СЗО, че „няма никакви особени причини да се смята, че ще има специфични рискове, които да надхвърлят ползите от ваксинирането при бременни“.

Какви са аргументите:

- ваксините, които се предлагат, не застрашават майката и плода;

- рисковете за бременните при заразяване с COVID-19 са големи – за преждевременно раждане, развитие на усложнения на бременността, живота на жената;

- с ваксинирането пациентите не поемат рискове за своите деца, а напротив – съхраняват техния и своя живот;

- ваксините, които се предлагат, не са противопоказани при кърмене и не налагат спиране или прекъсване на кърменето;

- особено показани за ваксиниране са бременни и кърмещи здравни работници, работещи с рискови пациенти, както и съпругите на хора на първа линия и всички онези, които са изложени на интензивен ежедневен контакт с голям брой хора.

От болницата уточняват, че с всяка бременна жена ще бъдат коментирани индивидуалната анамнеза и рисковете от среща с вируса.

"Ще съветваме пациентките ни в ранна бременност да изчакат при максимални предпазни мерки до завършване на първи триместър на бременността, а тези във втори и трети триместър, както и кърмещите, изложени на повишен риск – да се възползват от най-ранната възможност за ваксиниране срещу COVID-19, пишат още от "Надежда".

От лечебното заведение твърдят още, че ваксините не създават опасност за фертилитета, позовавайки се на научни източници (СЗО, Съвместното становище на Международната федерация на дружествата по фертилитет IFFS и Европейското общество по човешка репродукция и ембриология ESHRE, Американското дружество по репродуктивна медицина, Британският Кралски колеж по акушерство и гинекология).  

"Смятаме за неоснователни теориите, че ваксината може да засегне фертилитета, в тази посока няма нито едно доказателство и ако това беше така, жените, прекарали COVID-19, не биха забременявали. Ваксинирането отлага плановете за бременност с не повече от 2 месеца, СЗО и всички водещи експертни организации не изискват тест за бременност при ваксиниране, което показва, че ваксината не вреди при бременност. При заразяване с COVID-19 и тежко протичане, възстановителният период е много дълъг, а репродуктивните планове могат да се отдалечат с години. При мъжете няма основание да се опасяваме от различия във фертилността и репродуктивните функции след ваксиниране, но тежко протекъл COVID-19 може да ги понижи за дълъг период."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови