Ексклузивно Официално: България и Румъния са пълноправни членки на Шенген

Проучване: Нездравословните храни съкращават живота на младото поколение

OFFNews 12 декември 2024 в 16:34 413 0

бързо хранене

Снимка Pixabay

Бързо хранене

Ограниченият достъп до здравословна храна и рекламирането на нездравословна, подготвят децата за „по-кратък и нездравословен“ живот, съобщи главният здравен инспектор на Англия Крис Уити в годишния си доклад, цитиран от ДПА.

Проучването на Уити призовава правителството и местните политици да се заемат с основните причини за нездравословното хранене в градовете, включително голямата наличност на храни, богати на мазнини, захар и сол, както и да се обърне внимание на факта, че здравословната храна „е почти два пъти по-скъпа от нездравословната“, което засяга най-вече по-бедните семейства.

В доклада се казва, че децата и семействата в градските жилищни райони по-рядко имат достъп до здравословни и достъпни храни в местните магазини, ресторанти и заведения за хранене. Освен това четири от всеки пет външни билборда в Англия и Уелс се намират в по-бедни квартали и „много от тях рекламират нездравословна храна“. В тези райони има и много „физически и онлайн обекти за бързо хранене“, се посочва в проучването.

Уити казва, че „значима промяна в хранителната сфера е възможна“, като решенията включват нови цели в продажбите на здравословни храни, специфични данъци върху нездравословните и въвеждане на задължителна, а не доброволна отчетност за това какви видове и обеми хранителни продукти се продават.

Проучването показва, че при седем от десетте най-големи световни предприятия за хранителни продукти, работещи във Великобритания, повече от две трети от продажбите на опаковани храни и напитки са с високо съдържание на мазнини, захар или сол.

В доклада се цитират експертни групи, които предлагат решения, включващи данък „свръхпечалба“ за търговците на дребно или производителите на продукти с високо съдържание на захар и сол. Освен това се отбелязва, че местата, където пазаруват хората, особено семействата с по-ниски доходи, често са „пренаситени“ с нездравословни храни.

Уити казва, че „калоричната и преработена храна съставлява по-голямата част от диетата ни“. Хората са „генетично устроени да желаят богата на калории храна“, така че е „неразумно да смятаме, че можем да разчитаме само на възпитанието и силата на волята, за да ограничим апетита си и да предотвратим многобройните заболявания, които представляват някои от най-големите заплахи за общественото здраве“.

„Градовете предоставят чудесни възможности за по-здравословен живот, но мнозина, особено живущите в бедните райони, имат ограничен достъп до здравословна храна, физически упражнения и са изложени на замърсяване на въздуха. Това са решими проблеми“, добави той.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Милитаризацията на турската външна политика я изолира