1 от 3 диабетици страда от хронично бъбречно заболяване

Балансираната диета може да предпази пациентите с диабет от бъбречна увреда

OFFNews 05 юли 2021 в 16:00 1360 0

Един от трима диабетици страда от хронично бъбречно заболяване (ХБЗ). Другият основен фактор за увреда на бъбреците е високото кръвно налягане - 28% от хипертониците са с ХБЗ. Данните съобщи проф. Емил Емил Паскалев, председател на Дружеството на нефролозите в България, по време на 10-ия модул от академията за журналисти „Часът на диабета“, традиционно организира от "Астра Зенека" България.

Темата бе „Съхрани бъбрека! Съхрани живота!“, а гост-лектори бяха проф. Емил Паскалев, и д-р Явор Асьов от Клиника по ендокринология на УМБАЛ "Александровска".

Проф. Емил Паскалев припомни, че функцията на бъбреците е изключително важна - те филтрират ~1500л кръв в денонощие и така пречистват тялото от ненужни продукти. Когато тази способност падне под определено ниво, говорим за хронично бъбречно заболяване (ХБЗ). Проф. Паскалев алармира, че България е на едно от първите места в Европа по честота на ХБЗ.

проф. Емил Паскалев

Хората с диабет са в рисковата група - един от трима диабетици има хронично бъбречно заболяване - подчерта проф. Паскалев. Болестта се характеризира с прогресивна загуба на бъбречна функция. Ако проблемът не се открие навреме, може да доведе до бъбречна недостатъчност, за която единствено решение е бъбречна трансплантация или хемодиализа. Пациентите с хронично бъбречно заболяване са 6 пъти по-застрашени да загинат от сърдечносъдово заболяване, отколкото да развият бъбречна недостатъчност, каза специалистът.

Тъй като хората с диабет тип 2 са една от най-рисковите групи за ХБЗ, за тях е важно да проследяват бъбречната си функция поне веднъж годишно като изследват креатинин и албумин. Още при първите данни за ранна бъбречна увреда трябва да се консултират със своя ендокринолог, допълни проф. Паскалев. „Ранните етапи на ХБЗ могат да бъдат обратими. Ако заболяването бъде открито навреме, прогресията му може да бъде забавена и преживяемостта на пациентите да се увеличи.“

Д-р Явор Асьов допълни, че балансираното хранене, наред с физическата активност и контрол на рисковите фактори като кръвната захар, кръвното налягане и други, имат основна роля за предпазване от бъбречно заболяване. Той представи хранителен режим, подходящ за хора с диабет и бъбречна увреда.

д-р Явор Асьов

По думите му тези пациенти трябва да се придържат към балансирана диета, богата на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, фибри, бобови, протеини на растителна основа, ненаситени мазнини и ядки. Важно е да намалят консумацията на преработените меса, рафинирани въглехидрати и подсладени напитки.

Беше представена и новата секция в сайта Диабет.бг, специално създадена, за да дава полезна информация на хората с диабет за това как да се грижат за бъбреците си.

„Часът на диабета“ завърши с кулинарна демонстрация на специалния гост - шеф Атанас Балкански, който представи меню, подходящо за хора с диабет и бъбречна увреда.

шеф Атанас Балкански

***
Началото на проекта „Часът на диабета“ бе поставено през 2016 г., като част от социално отговорната политика на фармацевтична компания АстраЗенека България и с подкрепата на Посолството на Великобритания в България.
Инициативата цели до българските граждани да достигне полезна информация както за превенцията, ранната диагностика и навременното лечение на заболяването, така и за различните аспекти на неговото проявление и обвързаността му с други социално значими заболявания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!