Колко добре познавате кожата си?

OFFNews 30 януари 2020 в 12:52 4160 0

Всички сме били в ситуация, когато приятелка ни препоръчва магически продукт за лице, който прави нейната кожата гладка и сияйна. Когато ние си го купим обаче, той не върши никаква работа или дори още повече влошава положението. Преди да си развалите приятелството, имайте предвид, че е много вероятно Вие да имате различен тип кожа от нейната. За да избирате винаги правилната козметика е необходимо първо добре да познавате собствената си кожа и нейните особености. Чудите се как да разберете какъв тип e Вашата? В следващите редове ще Ви дадем няколко полезни съвета, с помощта на които да разберете.

Какви са типовете?

Вече стана ясно, че за да осигурите необходимата грижа на Вашата кожа е нужно първо да знаете такъв е нейният вид. Основно може да кажем, че съществуват четири типа, това са познатите на всички: нормална, суха, комбинирана и мазна. Всяка от тях има своите особености, които да Ви помогнат да ги различите. Ето и малко повече информация за всяка от тях:

Нормалната кожа е дар от природата, който всеки си мечтае да има. За съжаление не много хора могат да се похвалят с такъв късмет. За нея е характерно, че тя е балансирана - нито мазна, нито суха. Тя е нежна и гладка, не страда от несъвършенства като пъпки и запушени пори. Има равен тен и притежателите ѝ често изглеждат като порцеланови кукли.

Сухата кожа най-вече ще познаете по неприятното чувство за опънатост. Визуално тя изглежда лишена от свежест и сияйност, понякога дори е леко зачервена. В по-тежки случай, ще забележите белещи се сухи участъци. В студените сезони, когато навън температурите са изключително ниски, сухотата може да стане още по-осезаема. Един от най-големите недостатъци е, че при нея много по-рано се появяват първите признаци на стареене - фини линии и бръчки.

Мазната кожа често се асоциира като проблемна, с множество несъвършенства - разширени пори, черни точки, пъпки и акне. Една от основните и характеристики е мазният и лъщящ слой, който покрива почти цялото лице. Този тип кожа изисква специална грижа и постоянство, за да се справите с несъвършенствата, но пък за сметка на това значително по-трудно се появяват неприятните бръчки.

Последно остана да обърнем внимание на комбинирания тип, известен още като смесена кожа. Това е така, защото една част от лицето е по-скоро нормална или суха, докато останалите участъци се омазняват (обикновено в т.нар. T-зона). Това е преобладаващият тип в световен мащаб и на много хора се налага да бъдат внимателни, когато избират подходящи продукти за грижа.

Как да изберете подходяща козметика?

Краткият отговор е според това към кой от гореописаните типове попадате Вие. Ето от какво имат нужда все един от тях:
Ако сте от късметлиите, чието лице изглежда като порцеланова кукла, не са необходими прекалени грижи. Уверете се, че почиствате грима и замърсяванията от лицето си редовно и ѝ осигурявате достатъчно хидратация.

При сухата кожа основната необходимост е от хидратация. Използвайте дълбоко подхранващи кремове за лице. Те ще помогнат да се справите със сухите участъци и опъването. Важно е да избягвате употребата на много силни измиващи гелове, които могат допълнително да я раздразнят и изсушат.

Както вече споменахме, мазната кожа изисква най-много грижи. При нея е важно да откриете подходящи измиващи продукти (гел или пяна), които да премахват замърсяванията.

Също така е добре да вземете крем и тоник, които да се справят с несъвършенствата и да регулират отделянето на себум. В случай, че страдате от акне, съветваме Ви да се обърнете към специалист дерматолог, който да прецени Вашето състояние и да Ви предпише необходимата медицинска козметика. При смесения тип, понякога може да се наложи да използвате различни видове продукти за отделните области от лицето.

Това бяха няколко полезни съвета, които ще Ви помогнат да се грижите по-добре за Вашата кожа, а тя със сигурност ще Ви се отблагодари със сияйност и здравословен вид. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови