Как да се преборим с целулита?

OFFNews 05 юли 2019 в 11:56 2023 0

Ако страдате от целулит - бучковидни участъци по кожата, които често приличат на портокалови корички - не сте сами. Близо 9 от 10 жени имат някаква степен на целулит по бедрата, задните части, корема и ръцете. В борбата срещу целулита има разнообразие от антицелулитни лечения, вариращи от кремове до лазерна терапия и операции. С толкова много продукти и процедури е трудно да разберем какво наистина работи.

Какво точно е целулитът? Целулитът се появява, когато мазнините в тялото ни се изтласкват към съединителната тъкан под кожата. Хормоните, липсата на физически упражнения и неправилна диета допринасят за образуването на целулит. Той е много по-често явление при жените отколкото при мъжете. Това е така, защото женската кожна тъкан е по-тънка и по-малко пореста и целулитът е по-забележим.
Въпреки че няма известен лек за напълно излекуване на целулита, има начини за намаляване му.

Целулит и диета

Избягвайте твърде много сол и захар

Спазвайки здравословна диета е един от начините за намаляване на целулита. Първо, избягвайте твърде много захар, която се съхранява в мастните клетки и ги кара да се разширяват. Второ, ограничете приема на сол, тъй като натрият причинява задържане на течности, което прави целулита да изглежда още по-лош. Консумирайте не повече от 6 чаени лъжички захар всеки ден и стойте далеч от храни, съдържащи повече от 200 mg натрий.
Консумирайте ленено семе

Лененото семе поддържа нивата на естроген и стимулира растежа на колаген. Колагенът е основният компонент на съединителната тъкан; чрез укрепване на кожата помага да се намали появата на целулит. Консумирайте лененото семе с овесени ядки, зърнени храни и кисело мляко.
Пийте 8-10 чаши вода дневно

Водата помага да се отделят токсините, които се крият в мастните слоеве под кожата и правят целулитните бучки още по-видими. Пийте 8-10 чаши вода всеки ден. Хидратацията помага, за да изпъне кожата и да я направи по-стегната.

Анти-целулитни кремове

Аминофилинов крем

Този антицелулитен крем съдържа органичното съединение аминофилин, използвано също и в много лекарства за астма. Когато се прилага локално, това съединение помага за разграждането на мазнините в клетките. Аминофилиновият крем трябва да се прилага ежедневно върху засегнатата зона. За по-добри резултати, приемайте витамин С, който помага за изграждането на колаген. Уверете се, че получавате поне 75 mg витамин С всеки ден.

Ретинолов крем

Ретинолът е форма на витамин А, която намалява наличието на свободни радикали, отговорни за разграждането на колагена. Ретинолът помага за поддържане на гладкостта на кожата и прави изпъкванията на целулита по-малко видими. За по-добри резултати използвайте 100% ретинолов крем с добавени витамин А, С и Е.
Кофеинов крем

Кофеинът действа като разгражда мастните клетки, прави кожата по-гладка и с по-малко бучки. Кофеинът всъщност дехидратира зоната, където е целулитът, стяга кожата и временно придава гладък вид. Когато си избирате такъв продукт, вземете такъв с около 5% концентрация на кофеин.

Анти-целулитен масаж

Анти-целулитния масаж работи. Ето защо: Целулитът се развива, тъй като влакнестите съединителни ленти между кожата и мазнините избутват мазнините на повърхността. Създавайки триене, можете да разхлабите или омекотите временно тези ленти. Масажът помага чрез стимулиране на циркулацията да се освободят мастните депа от натрупаните в тях излишни мазнини, течности и токсини. Когато мастните депа не са "пълни", бучките изглеждат изгладени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови