Силвано Пранди: Сервисът е нашият голям проблем и ще направя всичко, за да го реша

OFFNews 17 юни 2019 в 10:48 1732 0

"Срещу Италия имаше подобрение на играта в някои моменти спрямо срещата с Япония, но за мен окончателно след този мач стана ясно, че основният проблем, който имаме, е с изпълнението на начален удар. Сервисът е наш голям проблем, трябва да работим.

И аз ще направя всичко, за да се справим с това, защото ни тежи много", коментира националният селекционер Силвано Пранди след загубата с 1:3 от Италия в последния ни мач от турнира Лигата на нациите във Варна..

"Второто, което трябва да направя със сигурност, е да започна да стабилизирам основния състав, основната ни шестица. Смятам, че това също постепенно ще започне да ни дава спокойствие. Това обаче е възможно да стане, след като се завърнат Виктор Йосифов и Теодор Салпаров.

Първият - с отличните си качества като център, вторият - като посрещане и спокойствие, което може да ни даде, със сигурност ще бъдат част от стабилизирането, което искам да видя", добави опитният италиански треньор.

"До момента не подготвяхме един основен отбор, а работихме с широка група от играчи - някои от тях трябваше да се възстановят, да си починат - включваме ги един по един в основния състав. Не смятам, че сме в специфичен момент, в който да трябва да се намираме в определена форма.

За мен не е важно в момента да сме в оптимална форма, а когато дойде наистина важният - олимпийската квалификация.

Днес като цяло съм по-спокоен спрямо мача срещу Япония. А дали времето ще ни стигне, за да имаме искания от мен облик до олимпийската квалификация - аз поне смятам, че ще стане. Имаме достатъчно време. А това дали ще я спечелим, за да се класираме за Олимпийските игри, преди всичко зависи от това какви способности ще имаме ние. Към настоящия момент обаче аз съм спокоен, че имаме време да изградим нашия отбор такъв, какъвто трябва да е", добави Пранди.

В понеделник българският отбор тръгва отново на дълъг път - този път към Бразилия, където предстоят сблъсъци срещу домакините, Русия и Германия.

"Заминаваме за Бразилия с двама разпределители, тъй като обстоятелствата го налагат. Искам да дам малко почивка на Тодор Скримов, който има определени физически проблеми, а игра във всички мачове до този момент. Също и на Ники Пенчев, който си има чисто личен мотив - знаете, че очаква да стане баща. Това са обстоятелства, с които трябва да се съобразя и не виждам особен проблем", обясни Силвано Пранди.

"Направихме много грешки, за да играем на нивото на Италия в този мач. Много брак в атака, на сервис. Когато бяхме в серия, сами я спирахме с наши неточности.

Италия бе изключителна на посрещане. От доста време играя там, но не съм виждал тези хора да посрещат по такъв начин. Спечелихме третия гейм, но не показахме нашата си игра. Много лесни топки, които трябваше да извадим, позволихме да паднат на полето. Аз самият пропилях твърде много топки на контраатака нещо, върху което трябва да работя. Трябва да разберем, че не е необходимо всяка топка да търсим да завършваме с всичка сила", заяви от своя страна топреализаторът ни в мача Цветан Соколов.

"За мен турнирът във Варна не носи удовлетворение като резултати. Трябваше да победим Япония на всяка цена. Но да гледаме положително! Имаше моменти, в които се виждаше един израстнал и добре играещ отбор. Липсват ни тренировки. В момента само пътуваме и играем. Първо трябва да вникнем в системата на игра, която Пранди иска да наложи. А тя е доста различна от това, което досега прилагахме", добави Соколов.

Той изказа възхищението си от българските фенове във Варна и благодари за горещата подкрепа срещу Италия.

"В залата днес беше наистина прекрасно. Това, което видях, ме накара да се чувствам много щастлив, че отново играя пред родна публика. Чувството е страхотно. Страхотно е да видиш пълна зала, да видиш хора, които във всяка секунда са до теб и те подкрепят. Съжалявам само че не успяхме да ги зарадваме с една красива победа, но вярвам, че тепърва ще се радваме отново заедно", каза Цветан Соколов.

Георги Братоев пое лично "голяма част от вината", за загубата от Италия, но в същото време обясни и в детайли какво точно се работи за промяната на играта на България, изразявайки увереност, че след края на пътуванията в Лигата на нациите треньор и отбор ще имат нужното време, за да изградят желания облик.

"Голяма част от вината за представянето ни днес е моя. Не можах да се справя с разпределянето на играта.

Надиграха ни тотално. Имаме три блока, те – 11. За пореден мач нещата при нас не се получават, надявам се с времето това да се промени.

Италия играе изчистен волейбол. Сервират добре, защитават се, организирани са на блокада. Какво от това, че звездите им ги няма? Хората срещу нас от тази вечер скачат малко по-ниско, но не са по-лоши играчи", заяви Георги Братоев.

"Няма да пътувам да Бразилия, защото контузията ми от миналата година не позволява такива 20-30, че и 55-часови пътувания. Не мога да се възстановя и аклиматизирам достатъчно бързо при голяма часова разлика и затова ще остана тук", обясни той.

Попитан дали е песимист, реалист или оптимист, че България ще се промени достатъчно до август, за да може да спечели олимпийската квалификация с участието на Бразилия, Братоев заяви:

"Истината е, че в един мач всеки отбор може да бъде победен - както Сърбия с третия състав победи Бразилия с първия състав. В един мач всичко може да се случи, но с такова мислене всичко отива на хазарт - дали нещата ще станат, или няма да станат. Всъщност просто трябва да бъдем подготвени и уверени в това, което правим.

А оттам нататък - дали ще е Бразилия, или ще са марсианци, един отбор винаги може да бъде победен. Просто трябва да се подготвим. В момента следваме някакъв път. Пробваме нови неща в играта ни - не е лесно, когато човек е придобил навици в течение на много години, да ги смени за ден, два или три.

Но смятам, че след края на Лигата на нациите ще имаме достатъчно време да тренираме, защото сега ние не тренираме. Ние пътуваме, ден-два почиваме, почваме мачове и отново на път. Сега отиваме в Бразилия, после обратно към Пловдив. Шанс за тренировка няма. Между Лигата на нациите и олимпийската квалификация има около месец и половина и смятам, че това е достатъчно време, за да бъдем както физически добре, така и технически да изглеждаме по начина, по който се изисква."

Попитан да навлезе в конкретика за новостите в играта, които иска да наложи завърналият се начело на националния отбор Силвано Пранди, Георги Братоев обясни: "Силвано Пранди изисква много детайлни неща и не знам дали широката публика би ги разбрала. Сега не покриваме с крилото в зона 2, стоим на шестия метър в защита... Използваме малко по-различен тип комбинации. Аз самият съм свикнал доста с остра топка, докато сега се стремим да ги намалим, защото вижданията за играта на Силвано Пранди са такива.

Нещата са в детайли и е наша работа да се нагласим към това, което треньорът изисква от нас. Щом той знае, че това е правилният път и го е изпробвал, значи това е пътят. Ние вярваме в него, но просто ни трябва време, за да се види този нюанс в играта."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови