Отиде си волейболната легенда Тодор Симов

OFFNews 26 април 2020 в 19:39 5405 0

Тодор Симов, една от най-големите фигури на българския волейбол, почина на 91-годишна възраст, съобщава сайтът на българската федерация. Легендата с прякор Тошара бе не само изявен национал на България и треньор, но класен състезател по скок на височина.

Симов завършва висше икономическо училище в столицата през 1942 година. Първоначално започва да тренира футбол, но се преквалифицира към леката атлетика. Стартът на волейболната кариера на Симов е в „Рудничар“, който по-късно се преименува в „Миньор“. По-късно легендата носи екипите на ЦСКА, „Славия“ и „Червено знаме“.

Най-големите успехи на Симов са бронзовите медали от световните първенства Прага 1949 и Москва 1952. В руската столица българската звезда е определен за най-добър разпределител на шампионата. Същият приз получава 4 години по-късно на световното в Париж, където отборът ни завършва на пето място. Симов има също и бронз от европейското Букурещ 1954. Големият волейболист е бил определян единодушно като „мозъка на българския отбор“.

В продължение на една година, вече като треньор, легендата е начело на мъжкия национален тим на България – през 1971-а. Преди това кариерата му като наставник стартира в Куба, където води както женския, така и младежкия тим на карибската държава.

В периода 1974-1978 година Симов е старши треньор на волейболните националки на Испания. Като клубен наставник работи с успех в Италия в продължение на цяла декада – между 1982 и 1992 година. Баща на известния спортен журналист и бивш национал по хокей на лед Ценко Симов.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови