Финално: Джокович няма да участва в Australian Open, трябва да напусне страната

Мая Младенова 16 януари 2022 в 09:08 10799 14

Снимка Getty Images

Нова Джокович

Новак Джокович трябва да напусне Австралия, стана ясно днес, след като световният номер 1 в тениса обжалва повторното отнемане на визата си, но загуби в съда. Решението е окончателно. Така надеждата за участие в Откритото първенство на Австралия се изпарява.

Визата на тенисиста бе анулирана от австралийския министър на емиграцията за втори път с мотива, че оставането на Джокович в страната ще подкопае усилията на Австралия за борба с коронавируса.

След решението от днес Джокович ще бъдат върнат в карантинния хотел, в който бе настанен първоначално след пристигането си в Австралия. Според Си Ен Ен още не е ясно дали и кога той ще бъде депортиран. Депортация може да не се наложи, ако той доброволно напусне страната. Тази процедура се налага, ако лицето не е съгласно да напусне - тогава полиция го придружава до самолета и се качва с него на борда, за да се увери, че ще излети.

Звездата не представи доказателство за ваксинация, нито изискуемата при уважително медицинско изключение виза. Вместо това той влезе в Австралия с документи, че е боледувал от COVID-19 през декември 2021 година и затова няма поставена ваксина. Последното бе подложено на съмнение, тъй като досега Джокович не бе обявил това, програмата му в Сърбия и чужбина през декември е била сгъстена и е включвала интервю наживо с френска медия точно след предполагаемата диагноза. Германска IT специалисти пък изразиха съмнения, че положителният резултат за COVID е бил подправен, анализирайки цифровите данни за теста.

Случаят "Джокович" раздели общественото мнение. От една страна е тезата, че правилата са за всички и трябва да се спазват, независимо дали става въпрос за звезди с многомилионни сметки. В подкрепа на това е и общественото мнение в Австралия, където от началото на пандемията са наложени строги правила, локдауни се въвеждат дори заради по-малки гнезда на заболяването, а границите дълго бяха затворени, оставяйки много семейства разделени. От друга страна са антиваксърите, според които казусът е преувеличен и тенисиста е герой-мъченик на борбата за предишните свободи.

Финалното решение на съда идва ден преди първия мач на Джокович. Организаторите на турнира сега трябва да променят състезателната схема.

Хронология на събитията

Ноември 2021 – Джокович започва да подготвя участието си в Откритото първенство на Австралия, вкл. визовите документи.

16 декември – Прави PCR тест, който излиза положителен. Но по думите му научава резултата на 17 декември, след като чуаства в спортно събитие.

22 декември – Дава отрицателен тест за COVID.

30 декември – Получава право на медицинско изключение от Tennis Australia, по силата на което влиза в страната без ваксинация за COVID или карантина, на базата на това, че наскоро е преболедувал.

1-2 януари 2022 – Австралийското правителство го информира, че му е разрешено да пристигне без карантина, и му издава разрешение за пътуване от правителството на щата Виктория, където се намира Мелбърн.

5 януари – Джокович пристига точно преди полунощ. В следващите часове визата е анулирана и той е задържан.

10 януари – Съдебно заседание за анулираната виза. Съдията отсъжда Джокович да бъде пуснат и отменя анулирането на визата му.

14 януари – Министърът на имиграцията Алекс Хоук използва правомощието си да анулира за втори път визата.

15 януари – Тенисистът отново е задържан в очакване на ново изслушване в съда, където той обжалва.

16 януари – Съдията отхвърля жалбата на Джокович. Така участието му в турнира изглежда невъзможно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

14

alfakentavur

16.01 2022 в 17:18

А помните ли в началото на пандемията купона, който беше спретнал Джокович в Сърбия, на който и наш Григор се зарази? Тогава още нямаше ваксини. Имаше просто локдаун. И какво точно е остоявал Джокович тогава? Правото да вдига многолюдни купони по време на масова изолация?

"Хора, за които до скоро той беше героят, моментално обърнаха палачинката, като разбраха че мненията им не съвпадат по въпросната тема."
Къде и кои са тези хора? Защото определено аз не съм от тях.

3767

13

Име на профила

16.01 2022 в 16:17

Сколнен съм да се съглася с тази интерпретация като възможна реалност. По същество мнението ни се различава основно в каква лична мотивация е имал тенесистът: дали е "аз съм известен, ще мине" или "аз ще отстоявам правата на неваксинираните, готов съм и на съд". Аз по-скоро смятам, че е 1), но допускам, че е възможно и 2).

Вероятно е било възможно австралийските власти и организатори да се координират по-добре и да имат по-ясна и сплотена позиция, но все пак говорим за различни хора на различни длъжности в различни организации. Не ги оправдавам, но не мисля, че е заговор. Ситуацията стана малко "царя дава, пъдаря не дава", само че с четири и повече слоя йерархия.

Лично по отношение на Джокович не съм нито фен, нито антифен. Не гледам тенис, нямам отношение - разсъждавам за него като спортист и бизнесмен, нищо повече. Баща му обаче се излага според мен.

11300

12

yoghurt

16.01 2022 в 15:34

Всъщност, интересното не са толкова същинските събития, а нашата реакция спрямо тях. Имаме един обективно страхотен спортист, който вместо да потърси вратичка и да изпълни формално изискванията на чуждата държава, реши да отстоява позицията си за правото на избор относно собственото си здраве, в пълно съзнание че това може да му попречи да придобие 21вата си титла... Припомням че твърденията за ваксината като универсална панацея се обориха катастрофално от официалната статистика, освен за смъртността разбира се. Същевременно, имаме държава която учудващо много се поколеба в решението си - вместо още в подготовката на документите му да не му дадат виза, те са му дали всички разрешителни и са го допуснали да влезе и то два пъти. Абстрахираме се от хвалбите му в социалните медии и другите тъпотии, като “грешно попълненото квадратче”, това не е същината - ако беше, нямаше да бъде допуснат въобще да пътува.

Та, нашата реакция спрямо събитията е интересната. Хора, за които до скоро той беше героят, моментално обърнаха палачинката, като разбраха че мненията им не съвпадат по въпросната тема. Не само, ами не намериха дори и секунда да се запитат - абе, аджеба, щом световният номер едно в тениса не приема принудително наложените мерки - дали не трябва аз да преосмисля нещо в светогледа си? Разбира се, че не, по-добре да го ударя на псувня и епитети към Балканския полуостров и Сърбия (която не че не ги заслужава исторически, но това е друг въпрос) . Колко е прекрасен, този нов свят в който има черни и бели, лоши и добри, в който чичко еди-кой-си е торбаланът - живот като детска приказка направо! Няма нужда от мисъл, няма нужда от морален компас - излиза някой по телевизията и ти казва - този е лошият - и ти, загубил критичното си мислене, просто поемаш - нали не искаш да береш срам да се съмняваш в пропагандираното? Няма нужда и от спомени - нима за хепатит сме се ваксинирали през три месеца, нищо че е къде по-опасен, а не три пъти за 20 години? Нима има нещо по-различно между настоящият вирус и другите трилиони вируси, които имаме в кръвта си, опитомявани в над 4 млн. години наша история? Не твърдя че не опасен, не съм противник на ваксинирането? Противник съм на политизирането, в употребата на здравен предтекст за отнемане на човешкото достойнство в едно задължително третиране с даден продукт, което е капиталистически тоталитаризъм, особено когато толкова брутално е оборено от фактите на място, като например статистиката от днес у нас.

3767

11

Име на профила

16.01 2022 в 11:37

Относно сърбина - дори ваксините да убиваха - тяхна държава, техни правила, ако щат и без основание могат да депортират всеки чужд гражданин.

Не мисля, че тук е без основание, той замина на принципа "ако мине" и "аз съм най-добрия, със сигурност общественото мнение ше е с мен". На Балканите - спор няма; там - очевидно не толкова.

Нито му нарушават човешките права, нито нищо. Отсега нататък или да се ваксинира (абсолютно нищо няма да му стане), или да изяснява правилата преди да отпътува за чужбина.

3767

10

Име на профила

16.01 2022 в 11:35

zuljin, като започнах да ти чета коментарите преди няколко години мислих, че си малко рязък на определени теми, обаче като цяло имаш глава на раменете. Харесва ми ника, който си избрал, повечето сигурно не знаят какво существо го носи, и е супер подходящ за всякакъв вид форуми.

Напоследък обаче наистина се вдетиняваш.. Това умора от психологическата война, която правителства, корпорации и индивиди водят на два лагера? Или просто все пак си изгледал Идиокрация, и си преценил, че от другата страна е по-лесно :-)

Дори не се опитвам да се заяждам, просто те чета тия седмици и особено тая сутрин, и се чудя дали това е същия човек.

2550

9

alfakentavur

16.01 2022 в 10:43

Поне две, поне две мозъчни клетки ти трябват. Една, за да можеш да си връзваш изреченията. И втора, за да научиш кога и къде не се слагат запетайки.

2550

7

alfakentavur

16.01 2022 в 10:28

Явно детската ти градина е била за бавноразвиващи се, защото след затапване няма отговор. Иначе не е запатване. Но и логиката ти е чужда като на Джокович ваксина за коронавирус.