Джокович задържан отново, чака решението на съда в неделя

OFFNews 15 януари 2022 в 08:49 7487 0

Снимка Getty Images

Новак Джокович отново беше задържан от австралийските власти и откаран в центъра в Карлтън, където беше настанен след първата отмяна на визата му.

Съдебно заседание в неделя ще се реши дали Джокович да остане в Австралия, без да е ваксиниран, съобщиха властите в страната.

Според очевидци при задържането тенисистът е бил сдържан и спокоен. Малка група протестиращи го е очаквала пред хотела, където ще трябва да изчака окончателното решение.

Австралийските власти смятат присъствието на тенисиста Новак Джокович в страната за заплаха за обществения ред поради негативното му отношение към ваксинацията срещу коронавирус и санитарните ограничения, наложени на фона на пандемията от COVID-19.

Това се съобщава в документи, публикувани в събота от федералния окръжен съд в Мелбърн като част от изслушването по делото за повторната отмяна на визата на Джокович, предаде БТА.

Федералният съд в Австралия е насрочил за неделя от 9.30 часа местно време изслушването на страните по делото срещу Новак Джокович.

В придружаващите документи, представени в съда от австралийския министър на имиграцията Алекс Хоук се отбеляза, че присъствието на спортиста в страната би представлявало "заплаха както за общественото здраве, така и за обществения ред", тъй като Джокович многократно "публично е заявявал нежеланието си да бъде ваксиниран и е показал явно пренебрегване на основните правила за поведение по време на пандемията от COVID-19 , като изолиране след положителен резултат от тест".

"Като се има предвид високата позиция на Новак Джокович, както и ролята му на модел за подражание в спортната и по-широката общност, неговото продължаващо присъствие в Австралия би могло да насърчи подобно поведение в страната", каза Хоук.

Министърът отбеляза, че с подобен пример за безнаказаност на сръбския тенисист може да повлияе на другите, като ги насърчи "да игнорират правилата и да не спазват изискването за задължителна изолация в случай на заразяване".

"Освен това вярвам, че присъствието на Джокович в Австралия може да доведе до засилване на влиянието на групите против ваксинацията, което от своя страна ще провокира граждански вълнения и безпорядък", добави той.

Сърбинът веднага обяви, че ще обжалва решението.

Той спечели вече едно обжалване срещу неправомерно отнемане на визата му, когато бяха открити процесуално нередности при задържането му от граничните власти в Мелбърн.

Ако съдът отсъди срещу него, той не само ще бъде депортиран, но и ще получи забрана да влиза в Австралия в рамките на следващите три години.

Откритото първенство на Австралия по тенис започва в понеделник, а Джокович е поставен под номер 1 в схемата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови