Световната №1 в тениса шокира с новината, че се пенсионира

Александра Маркарян 23 март 2022 в 10:03 5842 0

Ашли Барти

Снимка Getty Images

Ашли Барти

Световната №1 в тениса - Ашли Барти - шокира спортния свят с новината, че се пенсионира от професионалния тенис само на 25 години.

Австралийката обяви решението си днес в социална медия и обясни, че го прави, за да преследва други свои мечти.

Барти добавя, че е абсолютно изтощена и физически не може да даде повече.

"Толкова съм щастлива и съм толкова готова. Просто знам в сърцето си в момента, че за мен като личност това е правилното", пише Аш Барти.

"Знам, че хората може би няма да го разберат. Аз съм ОК с това. Защото знам, че личността Аш Барти има толкова много мечти, които иска да преследва, които не включват непременно пътуване по света, да бъда далече от семейството, от дома си, където винаги съм искала да бъда."

Барти спечели три титли от най-престижните турнири в тениса - от Големия шлем, включително Откритото първенство на Австралия този януари. Така тя стана първият австралийски тенисист – и при мъжете, и при жените, спечелил титлата на сингъл от домашния си турнир от Шлема от 44 години.

Барти казва, че спечелването на Уимбълдън през 2021 г. е променило гледната ù точка, защото след постигането на най-голямата ù лична цел в спорта тя все още не се е чувствала напълно реализирана.

Барти остава №1 в света от спечелването на първата си титла от Големия шлем на Откритото първенство на Франция през 2019 г. в продължение на 114 поредни седмици. Единствено Щефи Граф, Серина Уилямс (и двете с по 186 седмици) и Мартина Навратилова (156) са се радвали на по-дълъг период на върха в женския тенис. От тях само Уилямс продължава да се състезава.

Към момента на пенсионирането си Барти е спечелила $23.8 милиона от наградни фондове.

„Толкова съм благодарна за всичко, което този спорт ми е дал. Тръгвам си с чувство на гордост и удовлетворение“, добавя Барти, която печели титла от Големия шлем и на двойки, заедно с американката Коко Вандевег през 2018 г. на Откритото първенство на САЩ.

„Знам колко много работа е необходима, за да покажеш най-доброто от себе си. Казвала съм го на моя екип много пъти: „Просто вече нямам това в себе си“. Физически нямам какво повече да дам. Дадох абсолютно всичко, което имам на този красив спорт, тениса и съм наистина щастлива от това.

За мен това е моят успех. Благодаря на всички, които ме подкрепяха по пътя. Винаги ще бъда благодарна за спомените за цял живот, които създадохме заедно.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови