ВКС потвърди оправдателните присъди на обвинените за взрива в Челопечене

OFFNews 14 септември 2021 в 15:44 1568 0

Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) остави в сила решението на Военно-апелативния съд да бъдат оправдани обвинените за взрива в столичния квартал "Челопечене" през 2008 г. Решението е окончателно.

Мирослав Митов е признат за невиновен за това, че в периода от 8 август 2005 г. до 3 юли 2008 г. като началник на Базата за утилизация на бойни припаси в поделението в Челопечене не е изпълнил служебните си задължения, като не е организирал и не е ръководил противопожарната защита.

Оправдан е и Димитър Петров за това, че в периода 1 октомври 2006 г. – 3 юли 2008 г. като зам.-командир на бригада „Логистика“ не е организирал съхранението на бойните припаси в складовете, хранилищата и местата за съхранение на боеприпаси в поделението.

С присъдата Румен Цоков е признат за невинен за това, че за времето от 1 юни 2006 г. до 3 юли 2008 г. като зам.-началник на Генералния щаб на армията по ресурсите не изпълнил задълженията си по служба и от това са настъпили тежки вредни последици.

Тричленният състав на ВКС приема протеста за неоснователен. Върховните съдии пишат в мотивите си, че Военно-апелативният съд е отговорил на всички отправени към първостепенния акт възражения, давайки им убедителен и ясен отговор. Мотивирано се е произнесъл и по исканията на прокурора за допълнителни източници на доказателства. Според съдебния състав на ВКС от съществено значение за изхода на делото са заключенията на пожаро-взриво-техническите експертизи.

Повторната комплексна експертиза, изготвена от 7 вещи лица, не допуска възможността за самозапалване вследствие на овлажняване на бойните припаси и пиротехнически смеси в складираните изделия. Експертите стигат до извода, че "самозапалването" може да се осъществи чрез външна намеса (целенасочена човешка дейност), но не и случайно.

Върховните съдии не се съгласяват и с доводите на прокуратурата, че въззивният съд е нарушил закона, като неправилно е възприел, че Правилникът за складовете и базите за съхранение, производство, ремонт, разснарядяване и унищожаване на бойни припаси, взривни вещества и барути в Българската армия не е бил действащ нормативен акт. 

ВКС констатира, че на 28 декември 1982 г. е издадена заповед на министъра на народната отбрана армейски генерал Добри Джуров, чието съдържание е "Обявяване на правилник". Съобразно действащата към онзи момент Конституция министрите и ръководителите на други ведомства издават правилници, наредби, инструкции и заповеди, като правилниците, наредбите и инструкциите влизат в сила три дни след обнародването им в "Държавен вестник".

В случая министърът е издал заповед, но нейното съдържание и цел са единствено насочени към обявяване на коментирания правилник, който е следвало да бъде обнародван в "Държавен вестник", но това не е сторено и така лишава правилника от законосъобразно негово действие и съответно от възможността да се претендира спазване на разписани с него правила, респективно нарушението им да ангажира нечия отговорност. 

ВКС обобщава, че към момента на инкриминираните и на тримата подсъдими деяния не е бил налице "ръководен документ", неизпълнение на задължения по който да доведе до съставомерност на деяние по чл. 387, ал. 2 вр. ал. 1 от НК за всеки един от тях.

При взрива във военен склад в Челопечене през 2008 г. районът е разтърсен от повече от 50 експлозии. В цеха в този момент има 2500 т боеприпаси и около 20 т тротил. Жителите на околните села бяха евакуирани. Нямаше загинали при серията взривове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!