ВКС не видя нищо противоконституционно в закриването на спецправосъдието

Квотното преназначаване на магистрати и преместването на служители обаче е в разрез с основния закон

OFFNews 21 юни 2022 в 15:47 1812 0

ВКС

Снимка Архив

ВКС

Закриването на специализираните съдилища и прокуратури и прехвърлянето на делата им в други съдилища не противоречи на Конституцията. Квотното преназначаване на магистрати и преместването на служители обаче е в разрез с основния закон.

Това заявява Върховният касационен съд в становището си по конституционното дело на главния прокурор Иван Гешев, с което той оспори промените в Закона за съдебната власт в частта му за закриването на специализираното правосъдие, съобщи "Лекс".

В становището си ВКС най-напред се спира на аргументите на Гешев, че реформа на съдебната система чрез закриването на спецсъдилищата и прокуратурите ще премахне действащ механизъм, гарантиращ изпълнението на задълженията на България по редица международни договори.

От ВКС се въздържат от коментар на тези доводи с мотива, че като най-висша съдебна инстанция непрекъснато осъществява контрол върху актовете на спецсъда. По въпроса дали са ефективни тези структури обяснява, че това е в компетенциите на Инспектората към ВСС, който извършва проверки за организацията на административната дейност на съдилищата.

Според върховните магистрати не е редно те да изразяват позиция по въпроса за необходимостта от съществуването на спецструктурите, защото това би означавало недопустимо навлизане в изключителната компетентност на Народното събрание. В правомощията на парламента е да създава специализирани органи на съдебната власт и да ги закрива, но ВКС намира, че атакуваният в тази му част ЗСВ не е противоконституционен.

Върховните магистрати обаче напълно споделят доводите на главния прокурор, че разпоредбите, отнасящи се до квотното преназначаване на магистратите и текстовете за служителите, противоречат на основния закон.

"Идеята за въвеждане на квоти за допустим брой магистрати, които да могат да бъдат преназначени в един орган на съдебната власт, при това по неясни критерии, създавайки предпоставки за дискриминация, категорично противоречи на основни конституционни принципи като: равенството на гражданите (чл. 6, ал. 2); правото на избор на местожителство (чл. 35, ал. 1); правото на избор на месторабота (чл. 48, ал. З). Наред с това, определянето на квотен принцип за назначаване в органите на съдебната власт води до изземване на правомощията на ВСС, създаден именно с цел да гарантира независимостта на съдебната власт. Тази гаранция се изразява в правото ѝ сама да назначава, повишава, понижава, премества и освобождава от длъжност съдиите, прокурорите и следователите, която се реализира от ВСС, създаден като неин специфичен съдебен орган с точно определени административни и организационни правомощия", се мотивират от ВКС.

Съдът намира за несъвместима с конституционните права на гражданите разпоредбата, уреждаща трудовоправното положение на служителите в закриваните спецструктури.

Върховните съдии не намират противоречие с Конституцията в прехвърлянето на делата на спецсъда и прокуратурата на други съдебни органи, каквито са възраженията на Гешев. 

Съдът не вижда противоречие с основния закон и на текстовете, отнасящи се до съдебните заседатели. В ЗСВ е предвидено тези от тях, които участват във вече започнали дела, да бъдат прехвърлени към СГС. 

Според ВКС отпадането на кариерните бонуси за административните ръководители също не противоречи на основния закон като припомня, че два пъти са сезирали КС за предвидени такива бонуси за членове на ВСС и ИВСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!