ВАС върна делото за лиценза на Еврофутбол

OFFNews 28 април 2022 в 16:09 1702 0

Върховният административен съд отмени решението на Административния съд София – град и върна делото за отнемане лиценза на "Еврофутбол" ООД за ново разглеждане от друг състав на АССГ. 

Първоинстанционният съд е отменил решението на Държавната комисия по хазарта (ДКХ), с което за срок от 3 месеца се отнема лицензът за организиране на хазартни игри за залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета.

ВАС смята, че съдът е постановил решение, без да са изяснени факти и обстоятелства и без да са обсъдени становищата на страните в тяхната цялост. Така е допуснато съществено нарушение на правилата. Поради това обжалваното решение е неправилно и трябва да бъде отменено, а делото - върнато за ново разглеждане. При него съдът следва да установи всички факти и обстоятелства от значение за решаване на делото, като за тази цел събере необходимите доказателства и ги обсъди в тяхната съвкупност.

По закон ДКХ прилага принудителна административна мярка, когато има просрочени публични задължения над 5000 лв. и не е представено обезпечение в размер на главницата и лихвите. 

Според ВАС е неправилен изводът на съда за липса на първата предпоставка.

Обратно на приетото от съда е, че принудителната мярка може да се приложи само след влизане в сила на акта, с който са установени публичните задължения. За да е налице първата предпоставка, достатъчно е публичните задължения да са установени и изискуеми, т. е. да има издаден акт, с който са установени по основание и размер, и да е настъпил техният падеж.

Обжалването на акта, с който са установени, е ирелевантно обстоятелство за решаване на спора, тъй като актът има предварително изпълнение, което е допуснато с влязло в сила разпореждане на неговия издател. То е било предмет на съдебен контрол на АССДГ и е приключило с определение.

Доколкото към момента на прилагане на мярката няма влязло в сила съдебно решение, с което се отменя подлежащият на предварително изпълнение акт за установяване на публични държавни вземания, административният орган правилно е приел, че установените задължения са възникнали в тежест на титуляря на лиценза и са изискуеми.

Но съдът неправилно приема, че обезпечението трябва да бъде представено от задълженото лице след влизане в сила на акта. Според разпоредбите на закона неплатените в срок държавни такси и лихви за забава подлежат на принудително изпълнение от публичен изпълнител по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

По делото е останал неизяснен въпросът кога актът е изпратен за изпълнение на публичен изпълнител, кога е образувано производството и какви действия са предприети, какви обезпечителни мерки са предложени и наложени, има ли уведомление и обвързан ли е длъжникът със срок да отправи предложение за обезпечение.

Съдът не е съобразил и факта, че към момента на издаване на оспорвания административен акт е обявено извънредно положение в страната, като след събиране на доказателствата трябва да се прецени кои мерки от предвидените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., са били приложими в случая и дали административният акт е съобразен с тях.

Лицензът на "Еврофутбол" бе отнет от комисията по хазарта през юли 2020 г. Година по-късно Агенцията за държавна финансова инспекция установи, че държавният бюджет е бил ощетен с 556 872 283 лв. от схемата със заниженото облагане на лотариите на магната Васил Божков заради занижен контрол от страна на бившата Държавна комисия по хазарта (ДКХ). 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!