ВАС категорично: Кметицата на Красно село е в конфликт на интереси

OFFNews 22 февруари 2023 в 14:58 1972 2

Станиславова

Снимка Архив

Росина Станиславова

Кметът на столичния район "Красно село" Росина Станиславова окончателно е осъдена за конфликт на интереси, което означава, че няма да може да заема публична длъжност за срок от едно година.

Това става факт, след като Върховният административен съд остави в сила решението на Административния съд София-град, с което е отхвърлена жалбата на Станиславова срещу постановеното от КПКОНПИ. Кметът оспорваше извода на антикорупционната комисия за конфликт на интереси при сключения с дъщеря й договор за работа по европейски проект. 

Освен това КПКОНПИ глоби кметицата по друго дело с 15 000 лв. Става дума за това, че като ръководител на европейски проект е платила на себе си над 9800 лв. по същата програма "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания". До момента съдебният спор все още не е приключил по този казус.

Росина Станиславова обаче отказа да върне парите и "Демократична България" - коалицията, която я издигна за поста, оттегли доверието си от нея.

Върховните магистрати приемат, че твърденията на кметицата за допуснати съдопроизводствени нарушения от настоящата инстанция, водещи до ограничаване правото й на защита, са неоснователни. По делото е имало 5 заседания, като и трите състава, които са разглеждали спора, са се произнесли по направените многообразни искания, съобщават от ВАС.

"Участието на жалбоподателката в съдебното производство се изразява в многобройни молби с повтарящи се искания (18 бр. молби, внесени до последното по делото заседание и 7 бр. след обявяване на делото за решаване) – за назначаване на правна помощ, за отлагане на делото, за поправка и допълване на протоколи, за спиране на съдебното производство и за отвод", се посочва в мотивите.

И се допълва, че с оглед гарантиране правото на защита съдът е предоставил седемдневен срок за представяне на писмени бележки. Това обаче не е станало.

"Въпреки това, както до изтичане на посочения срок, така и до настоящия момент, бележки относно спора по същество не са представени, но са внесени отново молби за спиране на производството по делото, поправка и допълване на съдебен протокол, отвод и т. н. Всичко изложено води до извода, че въпреки предоставените от съда възможности за осъществяване на защитата на касаторката по делото, същата използва процесуалните си права за възпрепятстване извършването на надлежните съдопроизводствени действия и своевременното решаване на делото", заключават от ВАС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

2

Анализи

22.02 2023 в 20:45

Кога ще подготвим гербаджийските ******* за откраднатите стотици милиони. А?

14469

1

случайно прочетох

22.02 2023 в 16:50

Тази женица е непочтена, но за сметка на това е нагла, според мен.