Quantcast

Варненският апелативен съд потвърди четири доживотни присъди

OFFNews Последна промяна на 30 юни 2014 в 10:45 8314 1

Варненският апелативен съд потвърди изцяло четири доживотни присъди за извършено през 2007 година убийство край р. Камчия.

За втори път в рамките на две години Николай Николов, Ганислав Начев, Мартин Стоименов и Илчо Адамов получават от втората съдебна инстанция потвърждение на доживотните присъди, които да бъдат изтърпени при специален режим. 

Управителят на "Трансинс рециклираща компания" Николай Николов, административният директор на компанията Ганислав Начев, охранителят Мартин Стоименов и неговият приятел Илчо Адамов получиха за първи път доживотни присъди при първоначален специален режим в края на октомври 2011 година от Варненския окръжен съд. Тогава първата съдебна инстанция призна вината им затова, че на 16 април 2007 година Ганислав, Илчо и Мартин в съучастие като съизвършители помежду си и с Николай Николов като подбудител и помагач, в района на с. Круша  умъртвили Димитринка Пекова и Венцислав Евтимов по особено мъчителен за жертвите начин и с особена жестокост. Съдът оправда четиримата по обвинението, че са извършили убийството умишлено. 

Николов, Начев, Стоименов и Адамов трябваше да заплатят солидарно на 5-та наследници на Пекова и Евтимов по 150 000 лева - обещетение за причинените неимуществени вреди, както и направените разходи за адвокати по наказателното дело.

На 4 юли 2012 година Варненският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на първата съдебна инстанция, но през май миналата година ВКС върна казуса на Апелативния съд с указания да се проверят щателно обясненията на подсъдимите по обвинението за убийството. Пред втората съдебна инстанция Начев, Адамов и Стоименов дадоха обяснения, свързани с личното им участие в отвличането и убийството на Евтимов и Пекова, и отрекоха участието на Николов като подбудител и помагач на престъпленията. 

През юли 2013 година Варненският апелативен съд даде рестарт на делото и допусна поискана от защитата на Николов и другите подсъдими допълнителна съдебно-медицинска експертиза. Тя трябваше да изчисти противоречията, които съществуват между фактическата обстановка, свързана с настъпилата смърт на пострадалите, и обясненията на подсъдимите пред въззивния съд. Съдът допусна и поисканата от адвокат Ина Лулчева нова техническа експертиза, която да определи по несъмнен начин клетките на мобилния телефон на Николов във времето на извършване на престъплението.

В мотивите, с които в края наминалата седмица съдът потвърждава отново доживотните присъди, е записано, че убийството е било извършено след като жертвите са били отвлечени и заведени на безлюдно място в землището на с. Круша. Начев, Стоименов и Адамов са омотали въже около шията и коленете на всяка от жертвите, а към тялото на пострадалите тримата прикрепили и по две метални греди. Те хвърлили все още живите Пекова и Евтимов във водите на р.Камчия, а смъртта им настъпила в резултат на механична асфикция от удавяне. Решението да сторят това било формирано в резултат на въздействие върху психиката им от страна на подсъдимия Николов, който ги е склонил и формирал решението да убият вече отвлечените жертви. Според съда така Николов е осъществил форма на интелектуално участие в престъплението, формирал умисъла у тримата извършители за убийство на жертвите, а с поведението си продължил да ги улеснява като посочил средствата за убийството и начина за снабдяване с тях.

За втори път Варненският апелативен съд установява престъпната дейност на всеки един от извършителите и причинната връзка с настъпилата смърт. Двама души са лишени от живот по особено мъчителен начин, с особена жестокост, а това прави размера на гражданските искове доказан.

Решението на Варненския апелативен съд, с което за втори път изцяло са потвърдени доживотните присъди на Николай Николов, Ганислав Начев, Мартин Стоименов и Илчо Адамов по делото за  двойното убийство край р. Камчия подлежи на касационна жалба или протест в 15-дневен срок пред ВКС .

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.06 2014 в 18:19

браво!
 
X