Цацаров: В Бюджет 2022 не се вижда разделяне на КПКОНПИ

OFFNews 03 февруари 2022 в 16:55 1519 1

Сотир Цацаров

Снимка БТА/Асен Тонев

Сотир Цацаров

Проектобюджетът за 2022 г. не е предвиден за разделянето на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Това заяви председателят на КПКОНПИ в оставка Сотир Цацаров след обсъждането на проекта за тазгодишните харчове на КПКОНПИ в парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията. 

Той коментира вчерашния дебат в НС за оставката му. По думите му е трябвало да бъде поканен, за да каже "2 приказки", но това не е станало. 

Според Цацаров хората, които са направили от дискусията за оставката му политическа дискусия, е трябвало да осигурят начин за неговото присъствие в залата: "Не че толкова ми се иска да вляза в парламентарната зала, а когато в продължение на 2 часа се сипят обвинения, може би елементарната коректност, може би нямат куража за това, изисква този, върху когото ги сипеш, да му се даде възможност да каже две приказки".

Председателят на КПКОНПИ определи дебата като политическа заря.

По думите му след оставката няма да става защитен свидетел, а прокурор. По време на дебата вчера Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната" пожела на Цацаров да стане защитен свидетел. Но бившият ръководител на държавното обвинение го обезкуражи - от 1 март ще е прокурор във Върховната касационна прокуратура. Той прогнозира, че негов заместник (Антон Славчев - бел. ред.) най-вероятно ще оглави комисията и едва ли ще се стигне до избор на нов шеф на КПКОНПИ. 

За намеренията на управляващите да разделят Антикорупционната комисия Сотир Цацаров коментира, че за това се говори много, но правосъдният министър Надежда Йорданова разбира това като ревизиране на част от исковете.

"Знам поименно кои искове според мен ще бъдат ревизирани. Но ако всичко това стане, ще минат 2 г. и ще стане ясно тези намерения колко благородни са били. Моята прогноза е, че за момента такава готовност няма. За съжаление няма и капацитет за това в Министерството на правосъдието -  професионален капацитет, за това не съществува", добави той.

Цацаров заяви и че законопроектът за разделяне на КНКОНПИ трябва да се напише умно, а "никой няма претенциите, че пише така".

Все пак той допусна, че законопроектът се пише в момента, но "много добре" знаел в какъв вид се пише. 

Попитан за взаимното проверяване с главния прокурор Иван Гешев председателят на КПКОНПИ обясни, че това е свързано с правомощията на двата органа. 

По думите му се получава параграф 22, защото такива са компетентностите и правомощията на двете институции: "Нали искате контрол, абстрахирайте се от конкретните хора". 

Цацаров коментира още, че прокуратурата винаги е имала професионален капацитет. Той призова да не се бърка с капацитета на правосъдното министерство - не на служителите, а на ръководството. 

Според него прокуратурата е "обект на дива критика от човек, който е бил кандидат за главен прокурор и не е станал не по негова вина" (Бойко Рашков - бел. ред.). И уточни, че когато е бил кандидат за поста, не е казал и дума за това, че прокуратурата е неспособна да работи.

"Той (Бойко Рашков - бел. ред.) в своята концепция каза ли думичка за реформа? Не казва, че държавното обвинение не се нуждае, но всичко е политически дим", посочи Цацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews