Комисията 'Цацаров' проверява Гешев по сигналите на правосъдния министър (допълнена)

OFFNews 31 януари 2022 в 15:17 2524 0

Антикорупционната комисия, чийто шеф Сотир Цацаров е в оставка, започна проверка на сигнали за извършени от главния прокурор Иван Гешев нарушения.

КПКОНПИ се е задвижила "след сезиране от изявления в медиите" на правосъдния министър Надежда Йорданова. Преди дни министърът обяви, че при нея са постъпили множество сигнали, свързани с работата на Гешев и негови закононарушения.

От думите на Йорданова стана ясно, че са налице различни видове нарушения, както в рамките на настоящия мандат на Гешев, така и в предходните му професионални действия. Йорданова в прав текст обвини прокуратурата, че замита определени случаи, а Иван Гешев трябва да понесе своята отговорност. 

Министърът обяви още, че чака решението на Конституционния съд по въпроса дали може да иска от Висшия съдебен съвет преждевременното отстраняване на главния прокурор, за да предприеме действия. 

От КПКОНПИ уточняват, че са предприели действия по установяване съдържанието на тези сигнали с оглед извършване на проверка на твърденията на министър Йорданова. Изискани са заверени копия от подадените сигнали и друга информация от Министерство на правосъдието.

Междувременно говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви пред БТА, че през последните седмици Надежда Йорданова е дала множество изявления в медиите за получени в МП сигнали срещу Гешев.

"Следва да се отбележи, че министърът на правосъдието не е компетентен да разглежда жалби и сигнали, когато са налице данни срещу магистрати, включително и срещу главния прокурор, за извършени от тях нарушения", казва Милева.

И допълва, че "министърът е длъжен да сезира компетентните органи, които в случая са КПКОНПИ и Специализираната прокуратура, което явно не е направила до момента".

"За нас също е интересно какви са сигналите, които министърът на правосъдието е длъжен да изпрати на КПКОНПИ и защо не го е направил до момента, а очевидно се е наложило КПКОНПИ да се самосезира", коментира тя.

И заключава, че "всеки български гражданин, независимо от заеманата от него длъжност, следва да спазва законите у нас и да съобразява компетентността на държавните органи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!