Спецпрокуратурата отрече да е задържан служител на МВР в канала за трафик на мигранти

OFFNews 02 април 2022 в 18:05 1488 0

Специализираната прокуратура отрече да е задържан служител на МВР в канала за трафик на мигранти. Той е бил разпитан в качеството му на свидетел. 

Освен това държавното обвинение протестира и срещу това, че въпросното разследване е едно от 25-те „забавени без уважителна причина“ от прокуратурата, за които главният секретар на МВР сигнализирал Инспектората на ВСС.

От съобщението на спецпрокуратурата се разбира още, че е недоволна от омаловажаване на ролята на обвинението.

Ето пълния текст на съобщението:

Във връзка с изнесена на 02.04.2022 г. невярна и манипулативна информация в български електронни медии, Специализирана прокуратура предоставя следната информация в интерес на обективната истина:

В публикации със сходно съдържание в няколко електронни медии на 02.04.2022 г. бяха предоставят неверни данни относно извършени ден преди това действия по неутрализиране на организирана престъпна група за подпомагане на нелегални мигранти в страната по пътя им към Западна Европа.

Действията по разследването на 01.04.2022 г. са осъществени от следователи под ръководството и надзора на прокурори от Специализирана прокуратура (факт, който не се споменава в публикациите). Служители на ДАНС, ГДБОП, ГД „Гранична полиция и „Вътрешна сигурност“ на МВР са участвали в разследващия екип за извършване на оперативно-издирвателни мероприятия.
Досъдебното производство е образувано през 2018 г. от прокурор при Специализирана прокуратура по разработка на ДАНС. Към привличане на лица в качеството на обвиняеми, се пристъпва след събиране на достатъчен обем от доказателства за съпричастието им към престъпната дейност.

На 01.04.2022 г. с прокурорски постановления като обвиняеми по делото са привлечени 6 лица. На три от тях е наложено задържане за срок до 72 часа, на един е определена мярка за неотклонение „подписка“. Едно от обвинените лица изтърпява ефективна присъда във Федерална република Германия за друго престъпление, а за друго - сирийски гражданин, е установено, че е извън страната и е обявено за издирване.

Категорично не отговаря на истината изнесеното в някои от публикациите, че полицай – служител на жандармерията, е бил арестуван по досъдебното производство. Служител на жандармерията е разпитан единствено като свидетел по делото, не му е повдигано и обвинение.

Във всички публикации се сочи, че въпросното разследване е едно от 25-те „забавени без уважителна причина“ от прокуратурата, за които главният секретар на МВР сигнализирал Инспектората на ВСС. Веднага след това пряко се налага внушението, че вследствие на „забавянето“, през страната са прекарани хиляди мигранти, „което е можело да бъде избегнато с ареста им по-рано“. Твърди се, заради това забавяне „лидерът на бандата – сириец, се е укрил и е обвинен задочно“.

Услужливо се подминава фактът, че неутрализирането на престъпната група отдавна e било планирано, подготвено, но не и реализирано - поради изтичане на информация към заподозрените от силова структура, извън ДАНС. И че вследствие на изтичането на тази информация, ръководителят на групата напуска страната.

Неистини относно разследването се представят и в публикация, озаглавена „Избягалият сириец в бандата, трафикирал мигранти, радикализиран. Прокурор… отказал СРС-та“.

Истината е, че в кориците на следственото дело не се съдържат каквито и да било доказателства за това, че въпросният сирийски гражданин е бил радикализиран, както и че е поддържал контакти с т. нар. „Ислямска държава“.

Некоректно и вероятно неслучайно в публикацията са посочени имената на двамата наблюдаващи делото прокурори - с очевидната цел по нескопосан начин, те да бъдат очернени пред обществото. Неистини се представят с обяснението „това, съобщиха от прокуратурата“ (например, че единият от прокурорите е излязъл в отпуск).

Специализирана прокуратура се надява, че публикуването на невярна информация, уронваща престижа на Специализирана прокуратура и работещи в институцията достойни магистрати, е непредумишлено от страна на авторите и на редакционните екипи.
Специализирана прокуратура отново призовава представителите на медиите да публикуват единствено вярна и проверена информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови