Роднините на загиналата при свлачище на Крушунските водопади осъдиха общината за 300 000 лв.

OFFNews 08 ноември 2022 в 10:25 1950 1

Крушуна

Снимка фейсбук

Крушунските водопади

Община Летница е осъдена да плати 300 000 лв. на семейството на загиналата преди 7 г. при свлачище на екопътека до Крушунските водопади Катя Павлова. Окръжният съд в Ловеч призна общината за отговорна по чл. 50 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) и я осъди да плати по 100 000 лв. на съпруга на починалата и на двете ѝ деца, съобщи "Лекс".

До преди 2 г. ВКС нямаше практика за приложението на чл. 50 от ЗЗД за подобни казуси, тъй като става дума за собственост върху обширен имот и за вреди от природно явление като срутището. Тогава до върховния съд стигна делото срещу община Летница, заведено от родителите и дъщерята на загиналия с Павлова в свлачището англичанин Йън Джонсън.

От семейството на Джонсън бяха завели частични искове за неимуществени вреди за по 300 000 лв. Първоначално съдът в Ловеч отхвърли исковете, като прие, че срутването е непреодолима сила, но след това апелативният съд във Велико Търново отмени решението и осъди общината да плати общо 100 000 лв. на близките на Джонсън.

Делото стигна до ВКС, който в решение за развитие на правото прие, че "непреодолима сила като обстоятелство, освобождаващо от отговорност по чл.50 от ЗЗД собственика на вещта за причинените от нея вреди, е такова непредвидимо и непредотвратимо събитие, което не може да бъде избегнато, или последиците от него не могат да бъдат предотвратени посредством общоприложимите към момента средства и възможности на науката и техниката".

Върховните съдии решиха, че самото срутване е било непредвидимо и непредотвратимо, но не и последиците от него. Експерти заключиха, че това са периодични и характерни за напукани скални масиви процеси и биха могли да се вземат мерки за обезопасяването им. Общината в Летница е предприела такива мерки и е изградила безопасна екопътека, но едва след инцидента.

След решението на ВКС, дело срещу общината заведе и семейството на Катя Павлова, като исковата молба е била подадена електронно на 6 ноември 2020 г., точно 5 години след смъртта на жената. По този повод общината е искала делото да бъде прекратено поради изтекла давност за погасяване на всички вземания, като е воден и съдебен спор, тъй като Павлова е починала на 6 ноември 2015 г., но в акта за смъртта ѝ е била записана дата 8 ноември, когато тялото ѝ е намерено. В крайна сметка ВКС реши, че щом исковата молба е подадена на 6 ноември 2020 г., давностният срок не е изтекъл.

Трагедията на екопътеката в природния парк "Маарата" в Крушуна се е случила, докато Павлова, Джонсън и тяхна приятелка минавали по едно от мостчетата по пътеката. Тогава огромна скална маса се срутила и ги затрупала, като единствено приятелката им оцеляла. Телата на Павлова и Джонсън бяха намерени чак след два дни, като според лекарите не са имали никакъв шанс да оцелеят.

От материалите в заведеното от близките на Павлова дело става ясно, че те живеели в Лондон и 45-годишната тогава жена пристигнала в България няколко дни преди инцидента, за да поднови документите си за самоличност. Планирали дори съпругът ѝ да дойде с нея, но решили, че е по-добре той да остане при децата, тъй като 16-годишната им дъщеря била още ученичка. Във фаталния ден съпругът ѝ няколко пъти не успявал да се свърже нито с нея, нито с приятелката ѝ. Едва на следващия ден научил от дъщерята на ранената при инцидента жена, че се е случило нещо, но тя не му казала точно какво, тъй като телата на затрупаните още не били открити. След това веднага отлетял за България с дъщеря си и заминал директно за Крушуна, където вече разбрал какво е станало.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред апелативния съд във Велико Търново.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

08.11 2022 в 11:07

а така, само съдене до дупка за окопаните мутро-некадърници по общините да се научат на нещо.

а след присъдите, яко чистка на калинките, за да се върши работа.

Което прави впечатление е, че трябва човек от друга страна да се намеси, за да каже как трябва да са нещата и да потърси отговорност - а нашата овчедушна рая досега да е капитулирала и да яде жито и бонбонки на помен само

Браво - макар и тъмна тематика, нещо се случва , за вбъдеще да има по малко такива инциденти и повече свършена работа
 
X

Да помогнем на украинските деца!