Двама арестувани: Кьовеши разследва източване на 5 милиона лева от жп проекти у нас

Парите са минали през верига от кухи фирми на лица с криминални досиета, твърдят от офиса на Европрокуратурата в София

OFFNews 11 август 2023 в 13:45 11538 2

релси
Жп релси.

Европейската прокуратура в София (България) е извършила вчера претърсвания на множество места в рамките на разследване на два проекта за модернизация на железопътната инфраструктура на стойност над 241 милиона евро, финансирани от ЕС, съобщават хората на Лаура Кьовеши у нас.

Повече от 100 полицейски служители и агенти от Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) участваха в претърсванията, извършени на 28 места в областите София, Бургас, Варна, Стара Загора, Смолян и Пазарджик, уточняват от българския офис на Европрокуратурата.

Разследването е за два проекта за модернизация на железопътната инфраструктура. Първият се отнася до участъка между градовете Костенец и Септември от железопътната линия София-Пловдив, финансиран от Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA) и е на стойност над 130 млн. евро.

Вторият включва модернизацията на железопътния участък между Оризово и Михайлово - част от втория етап на рехабилитацията на железопътната инфраструктура Пловдив-Бургас - финансиран от Кохезионния фонд в рамките на Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на стойност над 111 млн. евро.

Бенефициент и по двата проекта е Национална компания "Железопътна инфраструктура", а договорите за строителство са възложени на две частни компании с международно участие.

Работите по тези две железопътни отсечки все още продължават, но НКЖИ вече е извършила няколко плащания към изпълнителите, уточняват от офиса на Европейската прокуратура в София.

Оттам уточняват, че разследването е разкрило факти, които биха могли да представляват престъпления, включително злоупотреба със средства на ЕС и пране на пари. Изпълнителите са заподозрени, че за кратък период от време са извършили фиктивни парични преводи към верига от кухи фирми, което в крайна сметка е довело до изтеглянето на парични суми в размер на повече от 2,5 млн. евро (5 млн. лв.) от лица с криминални досиета.

По време на вчерашните претърсвания, извършени в домовете на заподозрените и в помещенията на разследваните дружества, са арестувани две лица. Освен това ще бъдат разпитани държавни служители от Националната компания "Железопътна инфраструктура" във връзка с изплащането на средства от ЕС.

Разследването продължава, за да се установят естеството и обхватът на предполагаемите престъпни дейности.

Само преди два дни Европейската прокуратура в България обяви ареста на кмета на Генерал Тошево Валентин Димитров (БСП). Той е разследван по дело за измами със субсидии за повишаване на енергийната ефективност на социални жилища в общината. По-късно той бе пуснат на свобода срещу парична гаранция, а червената партия се обяви изцяло в негова защита.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!