Прокурорът на "Октопод" разпределя делото като шеф на Антимафия

Адвокатите на Алексей Петров искат публичност при избора на обвинител

OFFNews 14 април 2015 в 18:10 4061 0

Делото "Октопод" да бъде разпределено публично в Специализираната прокуратура искат адвокатите на основния подсъдим Алексей Петров. Защитниците му Ина Лулчева и Васил Василев са изпратили искането си до шефа на спецобвинението Светлозар Костов и до ръководителя на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова. 

АСП няма да се намесва, Костов сам ще решава дали случайното разпределение на делото да бъде в присъствието на страните по него и медии, заявиха за OFFNews от "Черковна" 90.

Костов бе наблюдаващ прокурор по делото още от старта му, назначен е на 12 март 2010 г. със заповед на тогавашния градски прокурор на София Николай Кокинов, след като десетина дни преди това е командирован от Окръжната прокуратура в Бургас в СГП. Оттогава Костов не е включван в случайното разпределение по други дела в СГП, както и в Специализираната прокуратура, на която е шеф от 1 януари 2012 г. 

Очаква се до дни Костов да обяви решението си дали ще допусне разпределението на "Октопод"-а да бъде публично, след като на 1 април Софийският градски съд прекрати делото "Октопод" и го прати в спецпрокуратурата. Решението взе съдията докладчик Атанас Атанасов от СГС, тъй като то се води срещу организирана престъпна група за изнудване и рекет. Атанасов пое делото чрез случайния избор от Румяна Ченалова, която временно беше отстранена от длъжност заради делото "Белведере".

Подсъдими по делото са Алексей Петров, Марчело Джотолов, Антон Петров-Хамстера, Янко Попов, Кирил Топалов и бившият прокурор Цеко Йорданов. Първите петима са обвинени в организирана престъпна група, като прокуратурата сочи за неин ръководител бившия съветник в ДАНС. Всеки един от тях има и обвинения за рекет и изнудване, само Хамстера е обикновен участник в престъпната група. Цеко Йорданов отговаря за това, че като шеф на отдел "Следствен" във ВКП е осуетил наказателно преследване срещу българо-израелски гражданин. 

На 30 март пред журналисти бе извършено публично разпределение на делото на Цветан Цветанов, с входящ No 4189/27.03.2015 г., което е образувано по протест на прокурор при Апелативна прокуратура –  София срещу решение No 2 от 25.02.2015 г. на Софийския апелативен съд, постановено по в.н.о.х.д. 032/14., с което Цветан Цветанов е признат за невиновен по обвинение за длъжностно присвояване.
Касационното наказателно дело ще бъде разгледано на 18 юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews