Мегаделото "Октопод" започва отначало

Ивайло Анев 13 март 2015 в 10:22 3848 1

Главният обвиняем по делото "Октопод" е бившият съветник в ДАНС Алексей Петров

Делото "Октопод" започва отначало, след като Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани от длъжност съдия Румяна Чаналова за срок от шест месеца заради аферата "Белведере".

На нейно място, чрез системата за случайно разпределение на делата, беше избран съдия Атанас Атанасов, като от системата предварително е изключена председателката на съда Владимира Янева. От състава на съдиите, участващи в разпределението, са изключени и тези, които са разглеждали други обвързани производства, съобщават от съда.

Мегаделото "Октопод" започна след една от най-шумните операции на МВР в първото правителство на Бойко Борисов. Задържаните, начело с бившия съветник в ДАНС Алексей Петров, бяха обвинени в участието на въоръжена престъпна група, която се занимавала с изнудвания, рекет, данъчни измами, проституция и наркотици. Делото беше разделено на две части - т.нар. Малък и Голям Октопод.

По Големия Октопод, освен Алексей Петров, подсъдими бяха още Антон Петров-Хамстера, адв. Николай Велков, Йордан и Пламен Стоянови и Момчил Кръстев. При ареста им през 2010 година беше обявено, че групата е имала влияние по най-високите етажи на властта и съдебната система, където е впила пипала. В началото на 2014 година обаче съдът прекрати делото, след като прокуратурата близо четири години не успя да внесе обвинителен акт.

Единствено Малкия Октопод стигна до съд. Там подсъдими са Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, експрокурорът Цеко Йорданов, както и Кирил Топалов и Янко Попов. Тази група отговаря по обвинения за рекет и изнудване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!