Прокуратурата за убийството край границата: Не е престъпление, а случайност

Юлиан Христов 28 юни 2016 в 11:05 5084 2

Прокуратурата за убийството край границата: Не е престъпление, а случайност

Окръжната прокуратура в Бургас прекрати производството за убийството на нелегално преминал границата афганистанец. Инцидентът стана на 14 октомври 2015 г. в района на град Средец, на близо 30 км във вътрешността на страната. Тогава група чужденци от 55 души попада на полицейски патрул. При произвеждане на изстрел граничният полицай Вълкан Хамбарлиев уби 19-годишния Зияулах Вафа, като само часове след инцидента от МВР лансираха тезата, че това е станало след рикошет от моста, под който била групата чужденци.

Мотивите за прекратяване на разследването по случая, което повече от половин година се води срещу неизвестен извършител, са свързани с това, че липсва извършено престъпление от общ характер.

От разследването по случая станало ясно, че чужденците - четирима граждани на Ирак и петдесет и един граждани на Афганистан, преминали нелегално българо-турската граница в района на 97 гранична пирамида в землището на с. Белеврен, общ. Средец, обл. Бургас.

Те се придвижвали на територията на България близо едно денонощие без да бъдат забелязани от властите. Едва около 21.00 часа на следващия ден те достигнали територията на град Средец. В този район имало граничен полицейски патрул от трима полицаи, които извършвали наблюдение. Те засекли групата чужденци с мобилна термовизионна камера и подали сигнал 

Чрез използването на ръчна термовизионна камера служителите засекли движението на групата и подали сигнал най-близкия патрул от трима полицаи, в който бил и Хамбарлиев. В тъмното те открили групата, като чули тихият им говор.

"В изпълнение на вменените им служебни задължения да задържат нарушители на държавната граница, Хамбарлиев и един от неговите колеги, обръщайки се с лице към подмостовото пространство извикали по посока на движещите се срещу тях хора „Стоп! Полиция!“, се казва в съобщение на прокуратурата. В този момент под моста имало 13 души от групата, а останалите се движили зад тях. 

От прокуратурата уточняват, че чужденците не се подчинили на разпорежданията на български език, въпреки че били дадени "със силен глас". Това навело полицаите на мисълта, че групата не им се подчинява и хората започнали да се движат срещу тях "викайки на неразбираем език".

"Отчитайки тези обстоятелства, както и необходимостта от задържане на лицата, за чието противозаконно пребиваване в граничната зона били налице достатъчно данни и с оглед осигуряване на личната си безопасност, свидетелят Хамбарлиев заредил служебното си оръжие пистолет „Макаров“ и произвел изстрел", обясняват от прокуратурата. В резултат куршумът рикоширал в свода на моста и при сблъсъка му със железобетонната конструкция на съоръжението в тази му част, отскочил и полетял надолу, "като проникнал в предно-лявата част на шията на един от афганистанските граждани".

"В резултат на нараняването пострадалият паднал по гръб в реката, а негов спътник и братовчед се опитал да спре кървенето, като притиснал към раната ризата си. Към тях веднага се приближили граничните полицаи, като един от тях предприел действия по оказване на първа помощ и продължил да притиска раната на пострадалия, за да спре кръвотечението. В резултат на огнестрелното нараняване в шията, пострадалият починал", обясняват от прокуратурата.

През това време Вълкан Хамбарлиев и другият му подгонили разбягалите се чужденци и ги задържали. 

В хода на разследването са извършени огледи на местопроизшествие, разпитани са над 70 свидетели, изготвени са множество експертизи - физикохимични, балистични, съдебно-медицински. Извършени са и три следствени експеримента.

Според държавното обвинение полицай Хамбарлиев е изпълнявал служебните си задължения и действията му били компетентни. В тях нямало "каквито и да е било подбуди" и употребата на сила е била абсолютно необходима:

„В конкретния случай произведеният предупредителен изстрел от страна на Хамбарлиев очевидно е бил в съответствие законовите норми, допускащи използването на оръжие, както за задържане на лица, за които са били налице достатъчно данни, че са извършили престъпление и са се опитвали да избягат, така и за осигуряване на личната му безопасност. Още повече, че и съгласно т.2 b) от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи …“Лишаването от живот не се разглежда като противоречащо на разпоредбите на този член, когато то е резултат от употреба на сила, призната за абсолютно необходима:…..при осъществяването на законен арест...“, се сочи в постановлението на прокурора.

Държавното обвинение мотивира липсата на престъпление с факта, че стрелбата е станала по време на охрана на държавната граница и при убийството не е имало умисъл, но не се коментира хипотезата за убийство по непредпазливост. В заключението на прокурора се казва, че, за да е съставомерно деянието, трябвало да има намерение за лишаване от живот. "В конкретния случай безспорно е установено, че Хамбарлиев е произвел предупредителен изстрел, като е насочил огнестрелното оръжие в посока, перпендикулярна по посоката на движение на пострадалия, което и категорично изключва умисъла за отнемане на живот в действията му или иначе казано искането или допускането от негова страна на смъртния резултат", се казва още в съобщението на прокуратурата. 

Решението на прокурора е, че става въпрос за "случайно деяние", а полицай Хамбарлиев не носи вина, "тъй като в конкретната ситуация Хамбарлиев не е бил нито длъжен, нито е могъл да предвиди настъпването на общественоопасните последици от деянието". Те са настъпили при непредвидими обстоятелства, "които са довели до развитие на причинния процес в резултат от отклонения в неговото развитие, които са стояли изцяло извън съзнателните възможности на дееца, т.е. деянието извършено от Вълкан Хамбарлиев не представлява престъпление".

С тези мотиви наказателното производство е прекратено.

Постановлението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Бургас в 7 дневен срок и ще бъде изпратено на наследниците на пострадалия.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови