Половин година прокуратурата търси отговорен за смъртта на чужденец на границата

Юлиан Христов 12 април 2016 в 11:38 2876 4

Половин година прокуратурата търси отговорен за смъртта на чужденец на границата

Половин година продължава разследването за смъртта на афганистански гражданин край град Средец. На 15 октомври 2015 година, след като премина безпрепятствено българо-турската граница, група чужденци се натъкна на гранични полицаи на 30 км във вътрешността на страната.

Часове след инцидента от полицията обявиха, че след предупредителен изстрел във въздуха е улучен един от чужденците, което довело до смъртта му. Още преди да са ясни резултатите от експертизите - балистична и съдебно-медицинска, от МВР обявиха, че смъртта е настъпила в резултат на рикошет от близкия мост, под който били задържани чужденците.

Въпреки че часове след инцидента беше обявено, че 19-годишният Зияулах Вафа е починал след изстрел, произведен от полицая Вълкан Хамбарлиев, до днес разследването се води срещу неизвестен извършител. Срокът е удължен за трети път и като крайна дата за приключването му е посочен 19 юни, уточниха пред OFFNews от Окръжната прокуратура в Бургас. Към момента няма привлечен обвиняем и от държавното обвинение не дават информация за резултатите от балистичната експертиза, която трябва да докаже или отхвърли твърденията за това, че афганистанецът е загинал след рикошет.

Разследването на прокуратурата се води по чл. 119 от Наказателния кодекс, който касае случаите на убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана. Предвиденото наказание е затвор до пет години. 

След инцидента правителството индиректно призна, че в района на границата, през който са минали чужденците, видеонаблюдението не работи. От постановлението на правителството, с което бяха отпуснати 200 хил. лв. за екипировка на гранични полицаи, стана ясно, че системата за видеонаблюдение е изградена, но тепърва предстои включването ѝ в експлоатация в района от 20-и граничен репер на р. Марица до устието на р. Резовска - участъкът, през който премина групата чужденци.

Преди месец записи от камери на границата показаха безпрепятствено преминаване на група чужденци от турска на българска територия. От прокуратурата заявиха, че във въпросния ден, когато е направен записът, е била задържана нелегално преминала границата група във вътрешността на страната.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews