Quantcast

Половин година прокуратурата търси отговорен за смъртта на чужденец на границата

Юлиан Христов Последна промяна на 12 април 2016 в 11:38 2321 4

Половин година прокуратурата търси отговорен за смъртта на чужденец на границата

Половин година продължава разследването за смъртта на афганистански гражданин край град Средец. На 15 октомври 2015 година, след като премина безпрепятствено българо-турската граница, група чужденци се натъкна на гранични полицаи на 30 км във вътрешността на страната.

Часове след инцидента от полицията обявиха, че след предупредителен изстрел във въздуха е улучен един от чужденците, което довело до смъртта му. Още преди да са ясни резултатите от експертизите - балистична и съдебно-медицинска, от МВР обявиха, че смъртта е настъпила в резултат на рикошет от близкия мост, под който били задържани чужденците.

Въпреки че часове след инцидента беше обявено, че 19-годишният Зияулах Вафа е починал след изстрел, произведен от полицая Вълкан Хамбарлиев, до днес разследването се води срещу неизвестен извършител. Срокът е удължен за трети път и като крайна дата за приключването му е посочен 19 юни, уточниха пред OFFNews от Окръжната прокуратура в Бургас. Към момента няма привлечен обвиняем и от държавното обвинение не дават информация за резултатите от балистичната експертиза, която трябва да докаже или отхвърли твърденията за това, че афганистанецът е загинал след рикошет.

Разследването на прокуратурата се води по чл. 119 от Наказателния кодекс, който касае случаите на убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана. Предвиденото наказание е затвор до пет години. 

След инцидента правителството индиректно призна, че в района на границата, през който са минали чужденците, видеонаблюдението не работи. От постановлението на правителството, с което бяха отпуснати 200 хил. лв. за екипировка на гранични полицаи, стана ясно, че системата за видеонаблюдение е изградена, но тепърва предстои включването ѝ в експлоатация в района от 20-и граничен репер на р. Марица до устието на р. Резовска - участъкът, през който премина групата чужденци.

Преди месец записи от камери на границата показаха безпрепятствено преминаване на група чужденци от турска на българска територия. От прокуратурата заявиха, че във въпросния ден, когато е направен записът, е била задържана нелегално преминала границата група във вътрешността на страната.  

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.04 2016 в 13:01

Мунчо, бягай да се караш и на македонците, че едвам си опазиха границата при щурма на "майките с деца" оня ден.

12.04 2016 в 12:51

Поредната българщина.
Полюцай убива човек с изстрел в тила, най-вероятно защото не му е дал подкуп, или просто защото човекът е чужденец. Всички знаят кой е убиеца, цялата расистка измет го подкрепя безрезервно, само за прокуратурата е неизвестен. И още не са оправдали убиеца само защото случая се разчу. Расистка кочина.

12.04 2016 в 12:29

Прокуратурата да разследва Барак Обанана, който започна войната и Меркел, която ги покани.

12.04 2016 в 12:09

Кратко и ясно - ако гръмнатия дебил беше влязал през където трябва в страната можеше и да не е гръмнат.
Случая приключен!