Подсъдимите по аферата „Чорни“ оправдани и на втора инстанция

Юлиан Христов 06 юни 2014 в 14:21 3303 0

Апелативният съд в София оправда на втора инстанция Павел Тренев по аферата с източването на 6 млн. долара от сметки на бизнесмена Майкъл Чорни в Централна кооперативна банка (ЦКБ) през далечната 1996 година.

По делото подсъдими са девет души души. Основният подсъдим - Павел Тренев, наричан още “дилърът на кръга “Орион”, беше оправдан изцяло на първа поради липса на доказателства, както и заради несъставомерност на повдигнатото му обвинение.

Според съда Тренев е обвинен от прокуратурата в качеството му на длъжностно в ЦКБ, какъвто той не е бил.

Със свое решение от 27 май Апелативният съд е потвърдил изцяло решението на първоинстанционния съд.

„Делото, предмет на въззивна проверка в конкретния случай, е типичен пример за проточило се във времето правосъдие, довело до пълното му обезсмисляне, както и на изпразването от съдържание на понятието справедливост. Продължилото повече от деветнадесет години производство е изчерпало съдържаните на горното понятие както за подсъдимите ,така и за другите страни във ппроцеса. Довело е до прекратяването частично на обвинението по отношение на двама от подсъдимите – Тренев и Димитров (Димитър Димитров, известен още като Митко Шашмата, бел. ред.) за измама поради изтекла абсолютна давност и с това е лишило държавата, която чрез своите правораздавателни органи, е следвало да установи виновността им и да се наложи справедливо наказание. Логичния правен извод, до който е достигнал първоинстанционният съд, е единствено възможният с оглед така структурираното обвинение срещу всички подсъдими, както и с оглед цялата доказателствена съвкупност“, мотивират се апелативните съдии.

Според съда първата инстанция правило е приела, че Павел Тренев като собственик на фирма не е имал никакви трудово-правни отношения с банката, от която са изтеглени парите на Чорни. В мотивите се обяснява, че прокуратурата би трябвало да третира Тренев като подбудител или помагач, което обаче не е направила. 

Заедно с обвинението за присвояване в особено големи размери, чиято давност обаче изтече, Тренев и Димитров можеха да получат осъдителни присъди. 

Според прокуратурата Павел Тренев е наредил от сметките на бизнесмена Майкъл Чорни през далечната 1995 година да бъдат изтеглени 6 млн. долара. До днес остава загадка в какво качество Тренев е наредил превода на парите, след като не е бил упълномощен да направи това и не е бил служител на банката. След като срещу него започва разследване, той се укрива, а няколко години по-късно – през 2001 година, е открит случайно при полицейска операция срещу кражбата на автомобили в столичния кв. „Дружба“. Делото срещу него стартира три години по-късно – през 2004 година. След като е освободен от ареста, Тренев отново изчезва и до днес не е ясна съдбата му, като имаше и версии за това, че той не е между живите.

Мъжът е популярен в криминалните среди с лихварската дейност, с която се занимава през ’90-те години. Името му се свързва групировката „Орион“ около бившия премиер Жан Виденов. Неофициално се смята, че изтеглените пари на Чорни са отишли за създаването на банката на „Орион“ - Българска земеделска и промишлена банка (БЗПБ). В същото време Жан Виденов се дистанцира от Тренев и от приписваното му влияние, като го определя като "дребен международен мошеник".

Твърди се също, че след аферата с ЦКБ през 1996 г. в София се разпространява нелегално видеокасета със записани признания на Тренев, в които той обяснява, че е изтеглил парите, тъй като бил упълномощен да обслужва финансовите отношения между Румен Спасов, сочен за бос на кръга „Орион“, и руския бизнесмен Чорни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!