Знаково дело на прехода приключи с оправдателни присъди

OFFNews 05 февруари 2013 в 11:05 3965 1

Павел Тренев
Павел Тренев

Аферата с източването на 6 млн. долара на бизнесмена Майкъл Чорни от сметки на ЦКБ през 1996 година приключи с оправдателни присъди за всички подсъдими.

Днешната присъда идва 17 години след мистериозното изчезване на парите от кореспондентска сметка на Централна кооперативна банка (ЦКБ) и осем години след старта на процеса на първа инстанция.

По делото подсъдими са девет души души. Основният подсъдим - Павел Тренев, наричан още “дилърът на кръга “Орион”, беше оправдан изцяло поради липса на доказателства, както и заради несъставомерност на повдигнатото му обвинение. Съдебният състав, председателстван от съдия Петя Крънчева, мотиви днешното си решение с факта, Тренев е обвинен в качеството му на длъжностно лице на ЦКБ, какъвто той не е бил. За съда остава неясна конструкцията на обвинението по събраните от прокуратурата факти по него. 

До момента обаче остава неясно как Тренев е разпоредил изтеглянето на парите на Чорни и обмяната им в стари левове, след като той не е бил упълномощен нито от руския бизнесмен, нито е имал правомощия като представляващ банката, за какъвто е посочен в обвинителния акт.

Постоянният арест на Тренев, който е в неизвестност от 2004 година, беше заменен с мярка за неотклонение "подписка". Съдът свали и наложената му забрана да напуска страната. 

Заради проточилия се процес основните подсъдими Павел Тренев и Димитър Димитров-Шашмата се простиха с част от обвиненията си, които отпаднаха заради изтекла давност. Това са и единствените обвинения, по които можеше да им бъде търсена отговорност - за присвояване в особено големи размери.

По време на пледоариите прокуратурата поиска наказания за двамата, като намекна, че е съгласна и на условни присъди, позовавайки се на чистото съдебно минало и на дългия период от извършването на деянието. Съдът обаче не се съобрази с исканията на прокуратурата и оправда и останалите подсъдими по делото.

Оправдателните си присъди чуха Траян Кършутски, който е бил валутен дилър в ЦКБ по това време, Ирина Михайлова, Валентин Минев, изпълнителният директор на ЦКБ тогава - Георги Георгиев, главният счетоводител и заместника му - Теменужка Галова и Мария Димова, и Катерина Заркова. "За съжаление девет години трябваше да се сблъскате с тази сага. В крайна сметка истината възтържествува", каза на подсъдимите съдия Крънчева.

Разноските по делото в размер на 4149 лв. остават за сметка на държавата. Прокуратурата може да протестира присъдата на по-горна инстанция в 15-дневен срок. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови