Цветанов опитва да отърве дело за клевета

OFFNews 29 септември 2014 в 12:48 2372 1

Цветан Цветанов

Делото срещу Цветан Цветанов, който е обвинен от съдия Мирослава Тодорова за клевета, беше отложено. Софийският окръжен съд днес не даде ход на делото, защото адвокатката на бившия вътрешен министър е представила билет за автобус, като по този начин удостоверила, че е в чужбина. 

Съдът обаче счете, че пътуването на адвокат Елена Божурска не е основателна причина за отлагане на процеса и я глоби с 1000 лева.

Ина Лулчева, адвокат на съдия Тодорова, поиска ново заседание до края на седмицата, защото след изборите Цветанов може да има имунитет, което ще е пречка за продължаване на делото. Така има опасност и делото да бъде прекратено поради изтекла давност.

По тази схема делото вече веднъж беше отложено, след като Цветанов се сдоби с депутатски имунитет. Тъй като делото е от частен характер, само той има възможност да поиска имунитетът му да бъде свален, за да продължи процеса срещу него. Цветанов обаче не се съгласи доброволно да бъде свален имунитетът му и така делото беше спряно. Нова дата за провеждането му беше дадена, едва след като беше разпуснато 42 Народно събрание. 

Съдия Мирослава Тодорова даде Цветанов на съд за клевета, след като в две интервюта той заяви, че тя покровителства организираната престъпност. 

Делото приключи с оправдателна присъда на първа инстанция през октомври 2012 г. Тогава съдия Екатерина Роглекова, която е и заместник-председател на Районния съд в Пловдив, оправда Цветанов с мотива, че той не е разпространявал клевета, а е изразявал мнение, на което всеки гражданин има право, особено когато мнението се отнася за публични и овластени личности.

След публичните критики на съдия Тодорова за вмешателството на Цветанов в работата на съдебната система, тя беше уволнена от Висшия съдебен съвет (ВСС), като бяха открити пропуски в работата ѝ като магистрат. Година по-късно обаче Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на ВСС и съдия Тодорова беше възстановена на работа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови