Окончателно: Владимира Янева е виновна за "Червей", получава условна присъда

OFFNews 20 април 2017 в 09:56 5449 7

Окончателно: Владимира Янева е виновна за

Бившият шеф на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева получи условна присъда по делото "Червей". Янева беше обвинена за това, че е разписвала разрешителни за подслушване, които надвишават законния срок. 

Владимира Янева е осъдена от Върховния касационен съд (ВКС) една година затвор условно с тригодишен изпитателен срок, като трябва да плати и глоба от 1000 лв.

Съдът е приел изцяло доводите на предходната инстанция. Законът за СРС указвал категорично какви са сроковете за прилагане на специални разузнавателни средства - до два месеца, като може да бъде продължен, но за не повече от шест месеца:

Разбирането и на настоящия касационен съдебен състав е, че срокът, посочен в нормата на чл. 21, ал. 2 от ЗСРС, е максимално допустим, като чрез неговото фиксиране законодателят е отговорил на изискването за баланс между обществено значимите интереси, налагащи в определени случаи използване на СРС за предотвратяване, разкриване и разследване на тежки престъпления и за защита на националната сигурност, от една страна, а от друга страна – конституционно признатите права, които това използване засяга, с оглед недопускане на възможността те да бъдат ограничени за неопределено време. Този срок не започва да тече отново при всяко направено отделно искане за разрешение за експлоатация на СРС, независимо от неговото прекъсване, щом се отнася за същите лица или обекти, подадено е от един и същ заявител, при едни и същи факти, служещи като основание да се иска прилагане на СРС“. Върховните съдии са категорични, че съгласието с обратната теза означава заобикаляне на разпоредбата на чл. 21 от ЗСРС, което е недопустимо. При това, органът, който издава разрешението, в случая – подсъдимата, няма право на преценка, а е длъжен да откаже да даде ново разрешение или продължаване на срока на вече даденото такова за използване на СРС, след като констатира, че е изтекъл максималният законов срок от шест месеца.

ВКС приема и заключението на Апелативния съд, че Янева умишлено е нарушила разпоредбата на закона. 

Скандалът с подслушванията се разгоря по време на протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски. Тогава Атанас Атанасов от ДСБ оповести, че участници в протестите са били подслушвани незаконно. След разгара на аферата се появиха записи, в които Янева и бившата ѝ подчинена съдия Румяна Ченалова, коментират подслушванията и намеренията на главния прокурор "да опраска" бившата шефка на СГС. От разговорите, които тогава премиерът Бойко Борисов определи като "две каки си говорят", стават ясни поредица от връзки между изпълнителната и съдебната власт. 

Наскоро доклад от новото ръководства на съда показа, че в периода, в който Янева е била шеф на СГС, подслушванията рязко са скочили

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  15614

  4

  OTBPAT

  20.04 2017 в 11:06

  Строги, но справедливи, а? Дано, мамичката ви, се наложи да сте от другата страна на това правосъдие :(((

  21272

  3

  Гароне

  20.04 2017 в 11:00

  Не може да бъде "Виновен", мислех че няма да го доживея.
  Айде да е хаярлия, този път условна, някой ден може и ефективна да чуем.

  42249

  2

  Denis Rizanov

  20.04 2017 в 10:57

  Ей-ййй най-после чухме "ВИНОВЕН"!
  Ся ако може да осъдят и семейният и приятел с особената форма на главата... Де тоз късмет...
   
  X

  Какво пречи на българското кино? С директора на Национален филмов център Петър Тодоров разговаря Искра Ангелова (подкаст)