Обрат: Две експертизи сочат, че Георги Георгиев не е обезобразил Дебора (допълнена)

OFFNews 28 август 2023 в 12:17 31913 8

Георгиев

Снимка БГНЕС

Георги Георгиев

Защитниците на обвинения за нападението над 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора, нарязана с макетно ножче - Георги Георгиев, обявиха, че резултатите от ДНК експертизата и от трасологичната експертиза сочат, че "категорично се отхвърля възможността Георги да е извършител на деянието".

Според адвокат Валентин Димитров в ДНК експертизата "няма какъвто и да било биологичен материал по дрехите, с които се твърди, че Георги е бил в нощта на нападението срещу Дебора", съобщи БТА.

Освен това намерената на местопроизшествието стъпка от обувка категорично не е на Георги - нито по вид, нито по размер, каза още Димитров.

Миналата седмица държавното обвинение обедини двете досъдебни производства срещу Георгиев - за нанасяне на двустепенна средна телесна повреда, изразяваща се в черепно-мозъчна травма, мозъчен оток и лека мозъчна контузия, довели до разстройство на здравето, временно опасно за живота, и порезни рани, довели до обезобразяване на лицето и на други части от тялото на 18-годишното момиче.

Според двамата защитници Валентин Димитров и Петко Кънев "прокуратурата изнася доказателства, които обслужват единствено обвинителната теза, затова искахме смяна на подследствеността от главния прокурор, тъй като считаме, че делото не се води обективно и безпристрастно и всестранно, а напротив- едностранчиво".

"Прокуратурата изнасяше до този момент единствено доказателства, които по някакъв начин кореспондираха с тяхната теза. Но в момента, в който стана ясно, че има резултат по изготвената ДНК експертиза и трасологичната такава, районният прокурор се позова на чл.198 от Наказателния кодекс, че има забрана от наблюдаващите прокурори да коментира доказателства по делото", каза още Валентин Димитров.

Според него това е и причината двете досъдебни производства - за нанесената на Дебора Михайлова телесна повреда и за заканите за убийство, да бъдат обединени. Той подчерта, че за нанесената на пострадалата телесна повреда обвиняемият Георги Георгиев няма наложена никаква мярка.

"Прокуратурата се запозна с резултатите и предпочете да обедини двете производства, а не да иска мярка в производството за телесната повреда, именно защото резултатът е такъв, че категорично отхвърля възможността Георги да е извършител на деянието", обясни Димитров.

Сигналът за нападението над 18-годишното момиче е получен около 23:30 часа на 26 юни. На 27 юни обвиняемият е задържан за срок от 24 часа, като тогава е бил в условията на вече наложено наказание "пробация" от януари т.г. за подобно престъпление. Той е освободен с постановление на Районния съд, след като съдебният състав счита, че събраните доказателства по делото сочат за лека телесна повреда.

На 31 юли Георги Георгиев беше задържан с постоянна мярка „задържане под стража" по другото досъдебно производство за закана с убийство спрямо 18-годишното момиче. На 9 август Окръжният съд в Стара Загора потвърди наложената мярка за неотклонение.

А междувременно случаят с нарязаната с макетно ножче Дебора предизвика протести в цялата страна.

Днес съдът в Стара Загора трябваше да гледа исканата от защитата промяна на мярката за неотклонение на Георги Георгиев. Заседанието обаче бе прекъснато заради спиране на тока. То се гледа при закрити врати по искане на прокуратурата, тъй като "в хода на настоящото производство е възможно да се допусне разгласяване на факти и обстоятелства от интимния живот на гражданите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

8

Constanza

29.08 2023 в 08:26

Да, Дебора ще преживее този ужас от ръцете на един, но ще обвини друг. Много умно.

-685

7

Козин Човков

28.08 2023 в 17:40

Не манипулирайте толкова жалко аудиторията си. Експертизата не е намерила ДНК от субекта по доказателствата, а не го е оневинила. Липса на ДНК може да има по най-елементарни причини, като например използване на ръкавици или некадърно проведен анализ.

1000

6

Борис Б

28.08 2023 в 15:29

@avitohol +1

Точно това щях да напиша, ама нали трябва да има "сензации". Кофти журналистика offnews, можете по-добре.

2550

5

alfakentavur

28.08 2023 в 15:11

След първия арест нали е освободен и чак месец по-късно като се разчу го арестуваха пак. Кога са взети тези проби от дрехите му?

605

4

avitohol

28.08 2023 в 14:57

Чакайте сега журналисти - нещо бъркате двата щата. Това , че според адвокатите му нещо не е така, както сами сте написали въобще не означава , че е точно така. НАЛИ? Знам че всички сайтове преписвате тази грена статия от някъде но така копирате и грешните изводи на писалия статията. Добре си прочетете материала да видите че не отговаря на заглавието. Освен това освен ДНК има и засечени телефонни клетки, които доказват че е бил наблизо и т.н. Не слагайте каруцата пред коня с гръмки заглавия.

345

3

Джендо Джедев

28.08 2023 в 13:39

bls,

Като си знаем стоката в следствието, прокуратурата, болниците и съда, съм МНОГО резервиран по отношение на това доколко може да им се има вяра. Видяхме вече "леката телесна повреда".

А, доколкото се разбира от статията, просто не са намерили генетичен материал на тоя маймун. Което не го оневинява. Начини да се извърши това без да се остави генетичен материал - колкото щеш. Просто ако е намерен негов генетичен материал, това доказва вината му.

12021

2

bls

28.08 2023 в 13:35

Отдавна го казвам - всички много бързо приеха нещата както им ги спуснаха медиите. Пак казвам - чакайте съдебното решение и фактите установени в процеса. Другото е лаладжийстване.

22548

1

dolivo

28.08 2023 в 13:03

хехе, спрял тока

селски номера
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика