Кои са фамилия Баневи

OFFNews 26 октомври 2018 в 15:27 13733 0

Кои са фамилия Баневи

Николай и Евгения Баневи бяха арестувани в Париж, след като по-рано в петък от прокуратурата обявиха, че се извършва акция, свързана с приватизирания завод Полимери. Предприятието беше собственост на фамилията, но след това продадено.

През 2012 година заводът е обявен в несъстоятелност. Последваха години на безстопанственост, белязани от аварии с опасни субстанции, изоставени на площадката на предприятието и милиони инвестирани от държавата, за да бъдат изнесени от страната, припомня БНР.

Баневи са редовни критици на управлението на Бойко Борисов и не веднъж са отправяли обвинения по негов адрес за това, че покровителства престъпността в страната. 

През август 2017 г. премиерът отправи обвинения за това, че всичко в завода било заграбено и унищожено, а пък "собствениците имат „Мерцедеси-Майбах“ и си позволяват да дават оценка на правителството. Тогава той определи приватизацията на завода като "разбойническа".

"Това предприятие е било уникално по своята същност на Балканите. До него идва директна тръба на „Нефтохим“ от Бургас, за да не се возят по пътищата всякакви летливи и вредни материали. Всичко това е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат „Мерцедеси-Майбах“ и ни дават оценка, което ме принуди да дойда и да покажа на хората вследствие на тази разбойническа приватизация колко милиарди е загубила държавата, но и продължаваме да плащаме“, каза тогава Бойко Борисов.

Тогава последва реакция от съпругата на Николай Банев, която прехвърли изцяло отговорността за състоянието на предприятието на съда и синдика. По думите ѝ тя и съпругът ѝ не са в управлението на предприятието от 12 декември 2012 г., когато то е обявено в несъстоятелност заради задължение от 33 хил. лв.

"Как така от 1997 година до 2012 година няма никакъв проблем с този опасен отпадък? Няма проблем, защото резервоарите са перфектно обслужвани. Такова предприятие подлежи на контрол. 4 години след несъстоятелността на предприятието става ясно, че този отпадък е много опасен", отговори тя на Борисов, допълвайки, че ситуацията не се "свежда до "Майбаха" на Банев".

Самият той неколкократно е нападал управлението на Борисов. В цялата страна се осъществява поголовен рекет на бизнеса и това става с умишленото бездействие на институциите и с покровителството на Бойко Борисов, Цветан Цветанов и главния секретар на МВР, каза той в интервю за Нова тв през 2016 г., който тогава коментира случай със запалени автомобили негова собственост

"Когато демократичните институции не работят, мутрите се развихрят", така Банев обобщи случая с палежа. По думите му нападателят е собственик на охранителна фирма "Делта гард". 

Евгения и Николай Баневи са първите българи, чиито имена изскочиха от „Досиетата от Панама“. Двамата са вписани като акционери или пълномощници на няколко фирми на Сейшелите, Бахамите и в Панама между 2005 и 2015 г., съобщи „24 часа“,чийто бивш служител Алексения Димитрова е единственият български журналист, който има достъп до досиетата.

Николай Банев е основател на фонда „АКБ Форес“ през 1990 година, което притежава повече от 130 търговски дружества на територията на България, Русия, Швейцария, Холандия, Република Македония. В биографиите му никой не пропуска да спомене, че е бил стругар в завод за релета в Харманли. Бил е активист на Комсомола и работи на щат там до 1988 г. 

Пред 90-те години участва в масовата приватизация. През 2000 г. купува комплекс „Каваци“ и къмпингите „Градина“, „Златна рибка“, „Веселие“ и „Черноморец“, резиденция Созопол.

През 2003 г. Банев придобива вестник „Кеш“.

Към 2016 г. Николай Банев е мажоритарен собственик на ФИК „АКБ Форес“ ХАД. Член е на УС на БРТПП (Българо-руската търговско промишлена палата).

На президентските избори през 2016 г. Николай Банев се кандидатира за президент в двойка със Сали Ибрям. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!