Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Гешев обеща до две-три седмици разследването за кюлчетата с спалнята на Борисов да приключи

Според главния прокурор в България всеки, на когото се повдигне обвинение, се счита за репресиран

OFFNews 11 април 2023 в 18:25 5258 4

кюлчета

Снимка Анонимен източник

Кюлчетата, парите и пистолетът, за които се твърди, че са на Бойко Борисов.

До две-три седмици прокуратурата ще приключи с разследването за златните кюлчета, за които се твърди, че са на бившия премиер Бойко Борисов и са намерени в неговата спалня. Това обяви главният прокурор Иван Гешев в интервю за "Гласове". През януари той даде обещание това да стане "до месец, месец и нещо".

Гешев обаче уточни, че "правилният термин за случая с кюлчетата е снимки на предмети, които може да са златни кюлчета".

"Защото тези предмети ги няма, разбирате ли", заявява обвинител №1.

Скандалът избухна през лятото на 2020 г., когато бяха публикувани снимки и видеозапис от помещения, за които се твърди, че са били обитавани от Борисов, и на които се виждат банкноти евро, златни кюлчета, пистолет и др. Бившият премиер даде противоречиви обяснения - от това, че материалът е монтаж, до истински, но аранжиран, и че знае кой е направил снимките - наречената от него Мата Хари.

"А коя е Мата Хари, нямам представа какво е имал предвид Борисов. Това е име на прочута шпионка от времето на Първата световна война. Колегите, които наблюдават досъдебното производство, които събират доказателствата по делото, предполагам, че са изяснили всичко", казва Гешев.

Бойко Борисов пък предположи, че Мата Хари може да е мъж.

Ръководителят на държавното обвинение беше категоричен, че "българската прокуратура не пази никой и ще повдигне обвинение на всеки, за който има доказателства" (OFFNews цитира дословно, без да се съобразява с граматиката). Гешев обаче пита колко сигнала от МВР, от ДАНС и от други служби за извършени престъпления от Борисов са входирани в прокуратурата, но със съответни достатъчно данни?

"Мога да ви кажа, защото питате и за (Делян) Пеевски, че това са нула. За Борисов има един случай, свързан с ареста му, за който вече всичко е ясно, включително и на Европейския парламент и ЕК. Съдът обяви ареста за незаконен. Ако някой предостави доказателства за тези хора, ДАНС, НАП, МВР, че имат каквито и да било престъпления, конкретният наблюдаващ прокурор ще си свърши работата. Ние повдигаме обвинения, когато са налице разкрити престъпления, достатъчно данни, събрани доказателства. След това внасяме обвинителния акт. Това, че някой не харесва някого, това че един е политически противник на друг, няма никакво значение. Никоя наказателна система не работи с посочване на някого от политическия му враг, което автоматично да води до наказателна отговорност. Това значи, че се връщаме в тоталитарната държава", отбелязва главният прокурор. 

Той увери, че по казусите с кабинета "Петков" държавното обвинение ще си свърши работата безкомпромисно. А на въпрос дали не се притеснява, че евентуално искане на наказание за Кирил Петков ще извади хората на улицата, отговаря така:

"В България вече всеки, на който му се повдига обвинение, включително дори за битови инциденти, се счита за репресиран. Това става модерно. Те не считат себе си за виновни, те се определят за репресирани. И се опитват от това да извличат дивиденти. Това е тренд, който се създава от определени политици. И резултатът е, че се руши държавността."

В началото на февруари м.г. Кирил Петков и шефът на кабинета му Лена Бориславово бяха извикани на разпит във Върховната касационна прокуратура. Това бе последствието от разговора на бившия премиер с Гешев, на който Петков обявил, че има хора, за които се знае, че са извършили престъпления, но прокуратурата не ги разследва. Бориславова пък беше призована, защото присъствала на разговора.

В коментар за призоваването си Кирил Петков каза, че с удоволствие ще свидетелства, но и ще пита прокурорите за случаи като "Барселонагейт", "Мата Хари", "Осемте джуджета", магистралите, Българската банка за развитие и други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8769

4

flatko

12.04 2023 в 00:46

Ало, Севде, абе такова, златото лови ли го магнит?

8053

3

DARTH VADER

11.04 2023 в 21:16

Голяма комедия ще бъде...

Защото това са едни снимки на хартии,които може да приличат на евробанкноти...

Но и тях ги няма:)))

-1650

2

ob1

11.04 2023 в 19:04

Какво има да чакаш? Само чети:
Предмети, които може да са златни кюлчета, но ги няма, разбираш ли. Мата Хари не знае коя е. Предполагал, че колегите му свършили работата.
Е какво си разследвал, орангутан?!? И на база на какво твърдиш, че прокурватурата ти работи?

-690

1

Козин Човков

11.04 2023 в 18:28

Ауууу, чак се просълзих от възхищение. Ще чакаме с нетърпение резултатите!

 
X

Подкастът на OFFNews