Депутатите подбутнаха съдебния процес

Антония Чорева 29 юни 2016 в 14:27 2594 3

Снимка БГНЕС архив

Общите събрания на съдиите с повече правомощия, а прокурорът без надзор над прокурорите и съдиите – това прие парламентът, като гласува „за” промените в Закона за съдебната власт. 

Законопроектът има за цел да утвърди съдийското самоуправление, за да се увеличи независимостта на съда. Чрез промените в закона се разширяват правомощията на общите събрания на съдиите и те ще могат да предлагат председател на съда и да изслушват кандидатите за съдии.

В същото време новият закон предвижда прокурорите и следователите вече да не са подчинени на главния прокурор. А самият главен прокурор – засилва се отчетността му, както и тази на административните ръководители в прокуратурата.

Инспекторатът към ВСС пък ще извършва проверките на магистратите и разпоредби, свързани с йерархичността в прокуратурата.

По време на дебатите от партия АБВ казаха, че ще подкрепят законопроекта, тъй като е промяна в съдебната система. От Патриотичния фронт заявиха, че също ще подкрепят законопроекта, тъй като е „добър и смел”.

От БСП обаче са твърдо против промените в съдебната власт, а депутатът Чавдар Георгиев каза: „Тази власт вероятно или поне частично не е независима, а е под влиянието на политическия, олигархическия и престъпния елит”.

Радан Кънев от Реформаторския блок беше категоричен, че този законопроект е и добър в частта за съдийското самоуправление и лош, че не предвижда промяна в българската прокуратура. „Не лекуваме болестта, а само бихме задълбочили промените в българската съдебна система заради отказа да ги назовем. Няма как да проработи такава реформа, при положение че не се преследват корупционни практики”, коментира Кънев.

По думите му най-лошото е, че не се назовава тежкото смесване на функциите между прокуратура и изпълнителната власт, което води до разпъване на общ чадър върху правосъдието.
Поради тези причини реформаторите дават един глас „за” съдийското самоуправление и един глас „против” липсата на промяна в прокуратурата.

Законът за съдебната власт е пряко свързан с бързината и качеството на съдебния процес и дава независимост и безпристрастност на съдиите, прокурорите и следователите, категорична бе министърът на правосъдието Екатерина Захариева.


Промените

Това е вторият пакет промени в Закона за съдебната власт, които парламентът приема и с които утвърждава Актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа.

Промените предвиждат горестоящият прокурор да може да дава разпореждания единствено относно прилагането на закона. Според новите текстове, указанията трябва да са само писмени и мотивирани и не могат да засягат вътрешното убеждение на решаващия преписката или делото прокурор. Устни разпореждания във връзка с работата по дела ще бъдат недопустими.

В законопроекта са разписани и правила на контролната дейност в прокуратурата, която се ръководи от главния прокурор. Въвеждат се срокове за извършваните или възлагани от прокурори проверки, както и за произнасянето по тях, с което се цели да сложи край на продължаващите във времето проверки, многократно удължавани или забавяни по различни причини.

Законът предвижда конкретни срокове, а именно предварителни проверки трябва да приключват до 2 месеца с възможност за еднократно удължаване до 1 месец, а произнасянето на прокурора трябва да се случи до 1 месец от постъпване на материалите.

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) ще може да извършва проверки на имуществените декларации на магистратите и проверки за почтеност, за конфликт на интереси.

Съдии, прокурори и следователи ще декларират имуществените си интереси в страната и чужбина. Те трябва да подават декларация всяка година.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови