Съюзът на съдиите: Цацаров накърнява независимостта на Темида

OFFNews 09 март 2016 в 15:50 2851 3

Sotir

Снимка БНТ

Съюзът на съдиите отговори на изявленията на Цацаров пред БНТ

Съюзът на съдиите се противопоставя на пореден опит за накърняване независимостта на съда. Този път от страна на главния прокурор Сотир Цацаров в излъчено на 8 март интервю по БНТ.

Това заявяват от Съюза в отворено писмо-декларация до първия обвинител в държавата.

В интервюто главният прокурор заявява, че при много от оправдателните присъди прокуратурата била свършила своята работа, а въпросите за оправдателните присъди следвало да бъдат прехвърлени към други кабинети в „тази сграда” (явно се визира Съдебната палата), пише в документа.

Според главния прокурор, оправдателните присъди станали прекалено много, а те не били раздавани от прокуратурата. В заключение главният прокурор подчертава, че в съдебната власт освен прокуратура има и съд. Изказването на главния прокурор е отчетлив опит да прехвърли и вмени отговорности на съда, каквито той не носи. В правовата държава, в която се съблюдават принципите на върховенството на закона, на независимостта и безпристрастието на съда и на справедливия съдебен процес, са недопустими заключения, че съдът „е виновен” за оправдателните присъди. По подобна сбъркана логика, съдът би следвало да е „виновен” и за осъдителните присъди, посочват от Съюза.

Заключения от такъв тип, несъвместими с основни правни постулати, не просто подкопават доверието в съда, внушавайки, че той следва да вземе нечия страна – в случая тази на прокуратурата – и да постановява актовете си само в неин интерес, но са абсолютно неприемливи от гледна точка на минималния стандарт, изискуем за върховенството на закона, се казва в декларацията. 

Ролята на съда не е на „борец с престъпността”, защото той не е овластен да повдига обвинения. Още по-абсурдно е да се очаква от съда да действа „в тандем” с обвинението, подпомагайки преодоляването на слабостите в тезата му или толерирайки дефицитите и/или непреодолимите пропуски в доказателствения му подход. Срещу подсъдимия има един държавен обвинител и това е прокурорът. Съдът не е помощник на последния. Съдът е арбитър и за да се справи качествено с тази своя функция той трябва да е независим и безпристрастен. Затова по закон съдът е равноотдалечен както от прокуратурата, така и от подсъдимия, както от ищеца, така и от ответника, както от жалбоподателя, така и от административния орган. Когато решава дело, съдът се произнася въз основа на доказателствата, пише още в текста.

Изцяло подчинените на г-н Цацаров прокурори разполагат с цялата държавна власт да събират доказателства в досъдебното производство, в техните ръце е целият ресурс на МВР и ДАНС, както и на десетки контролни органи. Не съдът, а прокурорът е „господар на досъдебното производство” и от качественото ръководство на последния зависи какви доказателства ще бъдат събрани, дали това ще е своевременно, както и дали ще се повдигне на някого обвинение и какво ще бъде то. В този аспект, изразеното от главния прокурор становище е опасно за демокрацията, тъй като на съда се приписва роля, каквато той няма. Задачата на съда е да  анализира представените пред него доказателства и да прецени дали има извършено деяние, дали то е извършено от подсъдимия и дали е извършено виновно, обясняват авторите.

В правовата държава коректив за дейността на полицията и прокуратурата е съдът, а не обратното, както се опитва да внуши в изказването си главния прокурор. В мотивите си решаващият съдебен орган излага съображения по (не)доказаността на всяко обвинение, с което е сезиран. Съдът е подчинен само на закона. Иначе не би могъл да въздаде справедливост. И ако по някаква причина, която трудно може да се определи като легитимна, за прокуратурата е възможно да повдигне обвинение съобразно конюнктурата, за съда в правовата държава е абсолютно недопустимо да постанови своя съдебен акт по също такива съображения, са подчертава в писмото до Цацаров.

От Съюза припомнят цитат от предходно интервю с главния прокурор, в което се коментира дело, приключило с оправдателна присъда: „А какво направиха политиците с Бисеров – те го извадиха от Народното събрание и ни хвърлиха няколко листа само с данни за съществуването на въпросната банкова сметка. Македония реагира веднага. Каквото можахме за Швейцария за разкриване на банкова тайна, направихме.”

Резонно възниква въпросът, ако „няколко листа само с данни за съществуването” на нечия банкова сметка са били достатъчни на прокуратурата да повдигне обвинение, очаква ли се от съд в правова държава да прояви същия безкритичен подход към един „изваден” от Народното събрание политик, питат съдиите.

Според тях отказът за анализ на проблемите в тяхната същност, съчетан с опитите да се прехвърля отговорността другаде е контрапродуктивен. "Той не е безобиден, защото освен заблуждаващ българското общество, разкрива липсата на воля за необходимите действия за справяне с редица тежки проблеми, разпознати като такива както у нас, така и от наднационални наблюдатели. Именно заради това считаме за наложително изразяването на публичната си позиция по въпроса."

В заключение, ССБ отново напомня, че всички актове на съда са основани на публично обявявани мотиви.

Писмото е подписано от, Атанас Атанасов – Председател на УС, Весислава Иванова – Изпълнителен секретар, Стоян Мадин, Живко Желев, Йордан Дамаскинов, Иван Георгиев и Николай Гунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!