Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Делото за срещу Ембака за убийството на "Струма" влиза в съда

OFFNews 16 септември 2016 в 15:26 3833 1

Делото за срещу Ембака за убийството на

Делото срещу Емил Първанов - Ембака, който е обвинен за убийството на магистрала "Струма", влиза в съда. Ембака отговаря пред правосъдието за умишлено причиняване на смърт по хулигански подбуди на 47-годишния работник Николай Чивиев, който опита да го спре да не влиза в затворен участък от магистралата. 

Убийството стана на 26 юни 2015 г., докато последният лот на магистралата все още се строеше. Служителят на фирмата изпълнител "Агромах" Николай Чивиев, който е бивш рейнджър, е имал за задача да охранява участъка и да не допуска преминаването на автомобили. Той обикалял с колата си постовете на останалите охранители, а с него били негова приятелка и друг колега.

Към 13.00 ч. в деня на инцидента през пункта с висока скорост преминал автомобил "Сеат", управляван от Емил Първанов, с него пътувала и съпругата му. Въпреки опитите на регулировчика да го спре с палка, обвиняемият не се подчинил и продължил. Тогава Чивиев и колегата му решили да настигнат автомобила, за да разберат защо шофьорът не се подчинява на стоп-палката.

Като видял, че го следва друга кола, Първанов решил да спре, за да се саморазправи с пътуващите в него. Двете коли спрели, а Чивиев и колегата му се насочили към тази на Ембака, обяснявайки, че е в нарушение и трябва да се върне обратно. Първанов започнал да ги обижда, отворил вратата на колата, излязъл с нож в ръка, изхвърлил джапанките от краката си и тръгнал към Чивиев. Ембака замахнал с ръка, държейки ножа отвътре навън, крещейки: "Гадняри, мръсници, какви сте вие, та вие ще ме спирате?".

След това Ембака взел камък, който захвърлил по Чивиев от около 3-4 метра. За да се предпази, Чивиев вдигнал ръка. Камъкът го закачил по ръката и по челото. След удара двамата служители на строителната компания се оттеглили назад. Чивиев взел от автомобила служебната си палка и отишъл към автомобила на обвиняемия. В този момент съпругата на Ембака започнала да дърпа съпруга си и да го умолява да спре. Двамата отишли в края на другото платно. Въпреки молбите на жена си, Първанов отново взел голям камък и го хвърлил по Чивиев. Този път не уцелил. И тогава започнал да хвърля камъни по служебната кола. За да го накара да спре с агресията, Чивиев отишъл до автомобила на Първанов и с палката започнал да ударя по стъклата. Съпругата на обвиняемия започнала да крещи, паднала на колене и започнала да се моли на съпруга си да престане. Вместо това, Първанов продължил да хвърля камъни по служебния автомобил.

Той се приближил на около метър и половина до двамата служители на пътно-строителната фирма и хвърлил поредния голям камък, но този път улучил Николай Чивиев в дясното слепоочие. Чивиев се свлякъл на земята и въпреки че колегата му веднага го качил в колата и го откарал в Центъра за спешна медицинска помощ в Сандански, пострадалият починал.

Заключението на съдебно-медицинската експертиза е, че на Чивиев е причинена черепно-мозъчна травма, която е довела до контузия на мозъка с изразен оток в област, в която се намират жизнено важни центрове - дихателен и сърдечно-съдов.

След убийство Ембака избяга, кри се няколко месеца, но после се предаде сам.

"Налице е един квалифициращ признак – убийството е извършено от Емил Първанов по хулигански подбуди. Същото е осъществено от обвиняемия по незначителен повод… Цялостното поведение на Първанов сочи на пренебрегване на обществените изисквания с цел демонстрирането на едно явно неуважение към обществото и изградените социални норми в него. Същият вместо да коригира поведението си е започнал да обижда, да заплашва включително размахвайки нож, да хвърля камъни по Николай Чивиев и колегата му Ботьо Илиев, както и по служебния им автомобил. Това поведение е станало достояние и на други лица, пътуващи в автомобилите по обходен път и работещи в близост, които са имали възможност да го възприемат като арогантно, агресивно и демонстративно – сочещо нежеланието на обвиняемия да се съобразява с нормите на общуване и наложените правила. Резултатът - смъртта на пострадалия, се намира в пряка причинна връзка с деянието осъществено от Емил Първанов", пише в обвинителния акт.

Два дни преди обвинителният акт да бъде внесен в съда, от системата по негово желание беше освободен първият прокурор по случая – Георги Качорев. Той подаде оставка три дни преди срещу него да бъде образувано дисциплинарно производство и така се спаси от отговорност. Пропуск на прокурора за преквалифициране на обвинението срещу Ембака стана причина той да напусне ареста след 8 месеца зад решетките. Тогава главният прокурор Сотир Цацаров разпореди пълна проверка на всички дела, които е водил Качорев. Оказа се, че над 7 месеца той не е работил изобщо по делото, а проверката показа, че друго разследване е водил 8 години, без да повдигне обвинение, като в крайна сметка Цацаров внесе предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу прокурора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12298

1

kamborev

16.09 2016 в 16:21

Делото тепърва влиза в съда! Сега ще се започне едно проточване, после ще го осъдят на 2-3 години и по живо по здраво убиеца ще си ходи на свобода!
 
X

Да помогнем на украинските деца!