Затвориха сайт, извършил милиони кибератаки срещу само $14,99

OFFNews 26 април 2018 в 09:25 2641 0

Снимка Pixabay

Британските власти съобщиха, че е закрит сайт, който е предлагал услугите си за кибератаки чрез т.нар. отказ от услуга и е довел до над 4 милиона такива атаки по света. В операцията срещу сайта са участвали властите на редица държави и са арестувани няколко души, включително собствениците на сайта webstresser.org, предаде БТА.

"Хакери по цял свят са използвали сайта, който е можел да бъде наеман само за 14,99 долара, за да извършат над 4 милиона кибератаки", съобщи британската служба за борба с киберпрестъпността.

"Властите на редица държави, сред които Холандия, Сърбия, Хърватия и Канада, с подкрепата на шотландската полиция и Европол, са разкрили шест лица от престъпната група, която стои зад webstresser.org", уточни службата.

Холандската полиция със съдействието на колеги от Германия и САЩ е конфискувала сървъри и е закрила сайта.

Сайтът е бил използван за извършване на атаки с "отказ от услуга", които заливат дадена мрежа или компютър с питания, за да се блокира работата им. Хакерите често искат откуп, за да прекратят атаката.

Смята се, че webstresser.org е имал над 136 000 регистрирани потребители. Само за април 2018 г. са регистрирани 4 милиона кибератаки, използвали предлаганите от сайта софтуерни продукти.

Арестувани са няколко души - двама в Шотландия, 19-годишен младеж в Хърватия, и двама души на 19 и 21 години в Сърбия, които са заподозрени, че са администратори на сайта.

Сръбското вътрешно министерство обясни, че сайтът webstresser.org е смятан за най-големият в света в наемането на услуги за този тип кибератаки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови