Умна къща: Вече може да управляваме дома си от телефона

Българска компания разработва устройства и софтуер за управление на домашни уреди чрез смартфон

Невена Илиева 08 декември 2017 в 15:07 6735 0

Някога да управляваме всичките си домашни уреди от разстояние изглеждаше като сценарий от фантастичен филм. Сега това е напълно възможно благодарение на иновативните умове, които се стремят да усвоят целия потенциал на технологиите.

Такива са и момчетата от МClimate - екип от млади български експерти, които са ядрото на стартиращата едноименна компания, привлякла вниманието на Европейския съюз. Те разработват устройства, които се включват към климатика, бойлера, радиатора и всички ел. уреди, а чрез специално приложение за смарт устройства се управляват от дистанция. Независимо дали сме в другата стая на апартамента или на другия край на света - винаги имаме достъп до управление и получаване на актуална информация за състоянието на нашите домашни уреди. Така компанията превръща домовете в умни, а продуктите им оптимизират начина на работа на всичко вкъщи.

Как работят

Устройствата на МClimate се свързват с домашните уреди, а след това и към локалната интернет мрежа. Чрез приложението на компанията те се инсталират в специалния софтуер, който позволява да се управляват през смартфон. Единственото условие е просто - да не спираме безжичния интернет вкъщи.

Устройствата Меlissa и Vicky се поставят на климатика и радиатора, а чрез приложението избираме кога да се включат и каква да бъде температурата. Vicky се монтира на радиатора и използва местоположението на смартфона, за да нагласи нужната температура вкъщи. Когато усети, че сме далеч, тя намалява температурата на радиатора и я увеличава, когато разбере, че сме на път към дома. От компанията обещават, че по този начин умният им софтуер може да спести до 25% от сметките за електричество. 

Bobbie се свързва с бойлера и го задейства преди да се приберем у дома, вместо да топли вода цял ден. Приложението също така има опция да "заучава" кога се прибираме и само' да задейства уреда.

Устройството SmartPlug пък дава възможност да включваме и изключваме всеки ел. уред, включен в "умния контакт". Само с натискането на един бутон лампи, ел. печки и захранващи устройства започват да работят.

Основател на компанията е Любомир Янчев - едва на 22 години. В 12-ти клас той създава проект за умен домашен асистент, който да му спести досадното чудене спрял ли е климатика, изключил ли е бойлера. Проектът му печели първо място на състезанието „Млади таланти“, а с това поставя началото на MClimate. С годините събира и екип, а стартъпът печели финансиране. Част от парите идват като инвестиция от Европейския съюз чрез фонда за рисков капитал Еleven, създаден със 70 % средства от ЕС, които много харесват идеята на Янчев.

Споделя, че "номерът" е не да създаваш умни домашни устройства, а да намериш начин да направиш вече съществуващите смарт. Сега компанията има 4 офиса - в София, в Бергамо, Италия, в Барселона, Испания, и в Ню Делхи, Индия. С времето се оказва, че е една от най-бързо развиващите се стартиращи компании в България. В момента екипът е от 20 души, а всички програмисти на MClimate са българи.

Въпреки това не у нас е най-добрият пазар за продуктите на компанията. Едни от най-добрите си продажби те реализират в скандинавските страни, където технологиите вече са широко навлезли в ежедневието на хората. 

В момента компанията се е насочила и към решения за сигурност като датчици за движение, дим, течове, отворени врати и прозорци, а със сигурност ще разработват още полезни устройства. Компанията е в началния си стадий, но дава заявки за силно развитие и кой знае - може би една от най-големите фирми за иновативни продукти да се окаже българска.

Повече за инвестициите и инвестиционните политики на ЕС може да научите на сайта на кампанията #investEU, където ще намерите още интересни примери за иновативни и умни решения, създадени с инвестиции от Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови