Стажът във Vivacom е скок в дълбокото, но с опитен водолаз, който ти помага да изплуваш и да се развиеш

OFFNews 20 декември 2023 в 16:51 726 0

стажанти
Стажанти във Vivacom.

Отдавна изборът за стажантска програма е двустранен – компаниите селектират таланти, но и младите хора подбират работодатели. Работата в иновативна среда върху реален проект, в който всеки може да даде своя принос, е ключово условие за младите поколения. Талантите, които тепърва излизат на пазара на труда, безспорно са мотивирани да станат част от компания, която ще оцени труда им и ще им даде много повече от базовото в една корпоративна среда. Това е и основната движеща сила на една от най-дългогодишните програми за развитие на Vivacom – Лятна стажантска програма.

„Vivacom ми даде страшно много възможности за развитие както в професионален, така и в личен план. Изключителните колеги ни предразположиха от самото начало да открием страстта си. Смело мога да кажа, че стажът в началото беше скок в дълбокото, но с най-добрият водолаз, който ми помогна да изплувам и да се развия“, казва Симона Бояджиева, продължила своя професионален път във Vivacom след стажантската програма, на половин работен ден в отдел „Архитектура и дизайн на ИТ решения“.

Бояджиева е част от 25-те участници в юбилейното двадесето издание на Лятна стажантска програма, които са назначени на постоянна работа във Vivacom. Както сама казва, професионалният й път следва образованието й в сферата на технологиите. Vivacom й дава шансът през лятото да тества на практика теорията, която учи в университета, а днес вече е част от един от екипи в иновативна компания с над 500 системи и различни проекти.

„Първоначално си мислех, че работата на ИТ специалиста е да стои и да пише на един лаптоп по цял ден и да прави едно и също, но впоследствие се убедих, че въобще не е така. При нас всеки ден е различен и изпълнен с много предизвикателства, които екипно се стараем на превъзмогнем. Не ни липсват и поводите да се забавляваме заедно по време на работа“, разказва Бояджиева.

Екипната работа и комуникативните умения са задължителни качества и според нейния ментор в стажантската програма – Пламен Йонков, отдел “IT развитие на продукти“.

„Архитектурата не е просто писане на код, а изисква широк спектър от познания, за да вземаш най-правилните решения. А комуникативните умения са ключови за архитектите, за да се справят с ежедневната комуникация с различните партньори и клиенти“, казва Йонков.

За да подбере най-добрите стажанти, Йонков наблюдава както базовите познания в ИТ сферата, така и лични качества като любопитство, постоянство и жажда за нови знания.

„В рамките на стажа даваме възможност на студентите да надградят знанията си, да се развият и да натрупат опита и уменията именно в рамките на компанията. Така могат да се насочат към това, което им е интересно. Телеком сферата е необятна и дава възможност на всеки да навлезе дълбоко в технологиите и да се специализира в желаното направление“, казва още Йонков.

50% от стажантите, които се запознаха със света на телекомуникациите отвътре и участваха в реални проекти на Vivacom това лято, продължиха развитието си в различни ключови отдели в компанията, сред които: “Оперативно управление на мрежата”, “Информационни технологии”, “Фиксиран достъп”, “Продукти и услуги” и много др.

“Най-ценното на програмата е, че стажантите имат възможност да се сблъскат най-новите технологии в реална работна среда. Важно е да знаят и, че винаги ще получат помощ, за да развият уменията си. Предимството на стажуване в голяма компания е, че всеки може да намери направлението, което му е интересно“, каза Йонков.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!