SAP Labs България се превръща в регионален хъб за иновации

Страната ни е подготвена за все по-сериозното навлизане на изкуствения интелект, коментира пред OFFNews Аня Шнaйдер, главен оперативен директор за направлението „Технология и иновации“ в SAP

Юлиян Арнаудов 10 ноември 2023 в 12:13 35164 0

Anja Schneider

Снимка SAP

Аня Шнaйдер, главен оперативен директор за направлението „Технология и иновации“ в SAP

Ако върнем лентата месец и половина назад, дни преди откриването на новия офис на SAP Labs България на ул. Сребърна по коридорите е доста спокойно. Виждам тук-там някой забързан служител да минава към кафе машината или към конферентната зала. Всичко ухае на ново и чисто. Време за цялостна разходка в новия офис обаче няма, защото почти веднага влизаме в една от конферентните зали. Празничната лента на офиса бе прерязана малко след нашето посещение – на 28 септември.

Поводът за визитата ми обаче е друг – разговор с Аня Шнайдер, главен оперативен директор за направлението „Технология и иновации“ на глобалния гигант в областта на софтуерните разработки SAP. Тя получава и нова, допълнителна роля, която е тясно свързана със SAP Labs България. Шнайдер се е съгласила да е новият корпоративен посланик (executive sponsor) на регионалния хъб на SAP в Югоизточна Европа. Тук съм, за да науча повече за това какво точно представлява тази роля и с какво тя ще подпомогне развитието на местния офис на компанията.

Като главен оперативен директор за направлението „Технология и иновации“ в SAP, Аня Шнайдер има за задача да подкрепя по най-добрия начин локациите за развойна дейност на компанията по света, където направлението от 10 хиляди служители е представено, и да ги стимулира да се развиват най-ефективно, особено когато става дума за привличане на талантливи кадри и разгръщане на техните възможности на различни места по света. Двамата заедно с главния технологичен директор на SAP Юрген Мюлер имат за цел да развиват IT операциите на софтуерния гигант и да го насочват кои са бъдещите иновации, най-подходящите инвестиции и перспективни ниши.

Посланик на най-високо ниво

„Ролята на корпоративен посланик за мен е допълнителна и целта е да представлявам регионалния хъб и да отстоявам неговата позиция и приоритети в рамките на глобалната структура на SAP“, коментира Шнайдер. „Стремим се да изследваме различни възможности за максимално използване на потенциала на региона и насърчаване на неговия растеж“. Нейните очаквания за българския офис са високи, особено с откриването на новата модерна сграда. SAP Labs България има всичко необходимо да се превърне в притегателен център за развитието на висококвалифицирани специалисти и да стимулира хората да се върнат към колаборацията на живо. Така ще се улесни развитието на иновациите, които се създават от екипите тук.

„SAP Labs България е ключова локация и разполага с отлично подготвени специалисти по облачни технологии, част от които осъществяват 24-часов контрол и надзор на нашата основна платформа“, отбелязва Шнайдер.

Предимството за българското звено да има свой корпоративен посланик е, че това дава изключително ценна възможност някой да е отговорен да осъществява пряк контакт с висшето ръководство на компанията. Близката комуникация е голям плюс за по-бързото развитие на целия екип, тъй като дава насоки кои са ключовите продукти и приоритети на глобалната структура на SAP. „Надяваме се екипите ни тук да продължават да поддържат успехите на местно ниво, като вече девет години компанията ни е отличена като „Най-добър работодател“ в България“, коментира Шнайдер.

Перспективата на българския IT пазар

SAP присъства на българския пазар за софтуерни разработки вече 23 години. Местният развоен център разполага с над 1400 висококвалифицирани инженерни специалисти. Според Шнайдер, българските колеги са отлично подготвени и силно мотивирани професионалисти. Тя оценява местните университети много високо, като отбелязва, че те предлагат добро образование и най-важното – младите хора имат желание за учене и нови познания. Последното я впечатлява и вдъхновява много и затова тя подчертава, че решението за инвестиране в страната е било правилно.

„В момента разглеждаме България като най-перспективния пазар за IT разработки в Европейския съюз, особено като става дума за привличане на още качествени специалисти и наличие на добро образование и среда“, категорична е тя. Амбицията ѝ е за десети път звеното да бъде отличено като водещ работодател в страната и да се превърне в магнит за най-добрите български специалисти.

SAP Labs България ще бъде движещата сила на регионалния хъб в Югоизточна Европа за компанията. Това е нова концепция, която тепърва ще се развива от софтуерния гигант. Идеята за хъба е да се изгради модел за колаборация между основните локации на SAP по региони. Една от задачите е комбинацията на различни експертизи. Шнайдер допълва, че ще отнеме време докато цялата концепция се реализира, въпреки че желанието е да се случи максимално бързо. Първите ползотворни резултати се очакват през втората половина на 2024 г.

Новият дом на SAP Labs България

Инвестицията в новата сграда полага основите за този хъб. Централата на SAP Labs България вече се намира на много по-комуникативна локация в София.

Отвъд естетическите предимства, новата сграда предлага по-големи възможности за компанията. Една от тях е да се реализира идеята за пълна трансформация на контролния център на облачните операции. Той вече доста наподобява зала за управление на полетите на НАСА. В него хората са разположени точно както в космическата агенция – с много монитори и голям поток на данни, които се следят непрекъснато. В центъра се наблюдава всичко, свързано с облачната платформа на SAP в реално време, 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

Работата в него е до голяма степен автоматизирана, но основното му предимство е, че е модулен. А това означава, че при извънредна ситуация помещението може да се премоделира така, че удобно да се поберат няколко екипа, които да отстранят проблема. Този адаптивен модел според нуждите помага да се насърчат иновациите, защото екипите могат да работят заедно, гъвкаво, без структурни ограничения.

„Впечатлена съм от именно такива решения, които са внедрени от местния екип и ръководство, защото те са предвидили всичко това, когато са планирали и проектирали новата сграда, включително контролния център и процесите за неговото използване. Така се създава ползотворна и ефективна работна среда“, коментира Аня Шнайдер.

В офиса или отвсякъде

Стигаме и до една от горещите теми в IT индустрията – дебатът за дистанционната работа. Подходът на SAP тук е ориентиран към хибридния модел, в който част от работната седмица преминава в офиса, а останалата е от дистанция. Моделът е базиран на вътрешните проучвания на компанията, които показват, че служителите предпочитат 2-3 дни да са физически на работното място, а през другите да се включват виртуално и да работят от вкъщи.

Шнайдер споделя, че сега се стремят да създадат условия, в които служителите сами да поискат да се върнат в офиса. Защото работата на място в сградата позволява по-добра колаборация и комуникация, споделяне на идеи и по-бърза съвместна работа. Тя подчертава, че паралелно с това се предоставя възможност и за дистанционна дейност.

„Гъвкавостта в работата насърчава креативността, страстта към иновации и целеустремеността, подобрява баланса между работни ангажименти и лични приоритети“, коментира тя. „Тенденцията засега е да се връщат все повече служители в офиса и с новата сграда очакваме това да продължи“, допълни още Шнайдер.

Солиден опит в разработки с AI

Бумът с генеративния изкуствен интелект (AI) разтърси IT индустрията и неизбежно разговорът с Аня Шнайдер достигна до тази особено актуална тема. SAP има дългогодишни традиции с използването на подобни инструменти и внедряването на AI възможности в своите облачни решения. Софтуерният гигант има силни развойни позиции и ноу-хау в тази област.

„От години нашата стратегия се базира на активното използване и инвестиране в AI и затова, от технологична гледна точка, за нас това не е нещо ново“, коментира Аня Шнайдер.

Тя допълва, че тук компанията има уникална възможност да анализира конкретни случаи, които са релевантни за клиентите й и да прецени как може да се използва генеративният AI в разработките по най-добрия начин. Шнайдер подчертава, че за SAP AI е ориентиран изцяло за бизнеса и, когато се прилага, той трябва да добавя автоматизация и интелигентен подход в решенията на компанията.

Конкретно за мястото на SAP Labs България в тази трансформация Шнайдер коментира, че тук се разработват доста компоненти от платформата на компанията и местното звено ще отговаря за част от AI инициативите в тази посока. Българските специалисти също имат вече сериозен опит с технологията.

Компанията в момента разглежда възможността за създаване и използване на дигитални асистенти и други начини за ново взаимодействие на клиентите с бизнес технологичната платформа, както и работи за това да се изградят по-надеждни езикови модели на AI. Целта е да се премахнат т.нар. „халюцинации“ – случаи, в които алгоритмите си измислят неща, просто защото нямат отговори за тях.

„Тепърва ще се генерират нови идеи в тази област в бъдеще. Изисква се време, защото SAP работи за 26 съвсем различни индустрии с много изисквания и възможности. Трябва да видим кое може да се автоматизира, оптимизира и как може да се даде възможност на клиентите сами да създават собствени решения в рамките на платформата“, споделя Аня Шнайдер. „Предвид напредъка ни в сферата на AI отпреди и опита ни като водещ разработчик на интегрирани бизнес решения, смятаме, че сме добре позиционирани и се надявам също така, че ще привлечем най-добрите таланти, така че сме готови за бъдещето“, завършва тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика