Над 30 години целият свят е на един клик разстояние

Кампанията “Намери друг начин” обръща внимание на опасностите, които дебнат в интернет пространството

OFFNews 06 август 2020 в 11:28 2146 0

На 1 август отбелязваме глобалния празник посветен на Световната интернет мрежа. Тя е замислена от Тим Бернерс-Лий през 1989 г. в центъра на ЦЕРН в Женева, Швейцария, като способ чрез, който да общува с колегите си посредством хипервръзки. По-късно се превръща в съществена част от живота на поколения напред, включително и до днес.

Макар датата да не е толкова известна, огромното влияние и значение на световната мрежа не може да бъде отречено. В съвременния свят повечето хора разчитат на интернет мрежата, за да се информират по различни теми, да извършват професионалните си задължения, както и да се “пренесат” или свържат с различни точки на света.

Интернет безспорно обогати и силно навлезе в живота ни, а най-отличаващият се пример за това е неприятната ситуация, в която всеки от нас е попадал поне веднъж в живота си - интернет връзката да прекъсне. Ползите на сърфирането онлайн може да изреждаме доста дълго, но от друга страна достъпът до разнообразна информация може да бъде и доста опасен.

Източниците на информация в глобалната мрежа са безброй, а филтрирането им е много трудно. Флашивите новини, както и неверните публикации, може сериозно да объркат и заблудят всички ни и най-вече подрастващите, които все още не са изградили изцяло своята бдителност към това, което четат.

Това далеч не е единствената опасност, която дебне в интернет пространството - все по-често ставаме жертвa на киберизмами. Общуването с непознати онлайн също може да се окаже рисковано, а манипулацията на младото поколение с цел привличането му към определени организации и групи, съвсем не е за подценяване.

Създателите на националната комуникационна кампания “Намери друг начин” целят да информират младите хора точно по тези актуални въпроси, подтиквайки ги да проявят критично мислене. Кампанията набляга и на не по-малко важните теми за проява на толерантност към всички останали, ограничаване на агресията и омразата в онлайн пространството, както и влиянието на обкръжаващата среда при изграждането на мнение сред младежите.

Тази сериозна тематика “Намери друг начин” поднася под формата на видеа и атрактивни материали, които да се доближат максимално до младата аудитория. Кампанията вече разпространи няколко ангажиращи видеоклипа, както и оригинална илюстративна история, а съвсем скоро предстои и излизането на ново анимирано видео.

Атрактивните продукти създадени от кампанията, както и повече информация за нея, може да откриете в сайта и профилите ѝ в социалните медии, както и в платформите за видео споделяне:

http://anotherway.bg
https://www.facebook.com/anotherway.bg/
https://www.instagram.com/findanotherway.bg/
https://www.youtube.com/channel/UCHaVxGKNw1rxn6lPyHt28HQ

За кампанията:

„Намери друг начин“ е разработена в подкрепа на политиките на Европейската комисия, които имат за цел да гарантират икономическия, културния и социалния растеж на страните от Европейския съюз и могат да се развиват в стабилна, законна и сигурна среда, както и за изграждането на отворена и по-безопасна Европа.

Кампанията се финансира по Програма за овластяване на гражданското общество към Фонд „Вътрешна сигурност“ на Генерална дирекция „Миграция и вътрешни работи“ на Европейската комисия и ще продължи през 2020 година.

Изпълнява се от комуникационна агенция Intelday Solutions в партньорство с Център за изследване на демокрацията и Фондация „Приложни изследвания и комуникации“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови