Какво представляват летящите радари, които Швеция предоставя на Киев

OFFNews 29 май 2024 в 16:15 6859 1

самолети от Швеция

Снимка Saab

Отпускането на шведски летящи радари за Украйна е голяма и важна новина, тъй като тези самолети значително ще подсилят военновъздушните сили на ВСУ след получаването на изтребители F-16.

В прессъобщението на шведското министерство на отбраната не се споменава броят на тези самолети, но според няколко източника ВСУ ще получи два ACS-890, съобщава Би Би Си.

По-рано днес стана ясно, че Швеция ще изпрати безпрецедентно голям пакет военна помощ на Украйна, чиято стойност надхвърля 1,2 млрд. долара.

Летящият на голяма височина радар е в състояние да наблюдава въздушното пространство на по-надалече, отколкото наземните радари, които са ограничени от хоризонта. Например сега ВВС на САЩ не разполагат с такива самолети.

Русия използва самолети за далечно радиолокационно откриване - остарелия А-50 и по-модерния А-50У. В наръчника "Военен баланс" от 2022 г. се посочва, че преди инвазията Русия е разполагала с три остарели самолета А-50 и шест А-50У.

В началото на 2024 г. обаче са свалени два А-50У. Въпреки че оттогава възможностите на руските военнокосмически сили са намалели, наличието на такива системи все още значително затруднява използването на украинските самолети - те контролират въздушното пространство и насочват действията на руските изтребители.

Шведските самолети ACS-890 (наричани също Saab 340B AEW-300 или S 100D Argus в различни източници) са точно самолети за ранно радиолокационно откриване. Globalsecurity.org пише, че радарът за тази система е разработен в началото на 90-те години на миналия век и оттогава е модернизиран, т.е. става дума за съвременни системи.

От пръв поглед ACS-890 са много различни от руските и американските летящи радари. Първо, те използват малък турбовитлов самолет Saab 340 - руският А50 е базиран на тежък транспортен самолет Ил-76, а американският E-3 Sentry - на Boeing 727.

Това потенциално ограничава количеството на оборудването, което може да се инсталира на такъв самолет, а това стеснява възможностите му за приемане и обработка на информация - просто е трудно да се постави например още една антена на него.

Но това не намалява значително времето, през което той може да остане във въздуха - ACS-890 може да лети в продължение на 5 часа, повече от руски самолет, но по-малко от американски.

Друга разлика е, че вместо въртяща се антена, която е затворена в обтекател, подобен на летяща чиния, радарът Erieye на шведския самолет е в правоъгълен корпус, монтиран неподвижно над фюзелажа. Тази особеност донякъде стеснява обзора на радара, но позволява използването на по-голяма антена, което има положителен ефект върху обхвата и качеството на приеманата информация.

Според информацията на производителя Erieye е способен да открива въздушни цели на разстояние до 450 км. Това е доста условна цифра, тъй като обхватът на откриване зависи от характеристиките на обекта - голям бомбардировач ще се вижда на по-голямо разстояние, изтребител - на по-малко, а самолети със стелт технология - още по-близо.

Смята се обаче, че радарът E-3 Sentry има обсег на откриване от около 400 километра за конвенционален изтребител на средна височина. Той има обхват от 350 километра за откриване на обекти на повърхността на морето и е в състояние да открие цел с размерите на джет.

Друго предимство на шведския самолет е потенциалната възможност за интегрирането му в системата за обмен на информация Link 16, използвана от много западни въздушни и наземни системи.

Изтребителите F-16, които Украйна вероятно ще получи до края на 2024 г., също биха могли да се свържат към такава система и да получават информация от радара, което значително би подобрило бойните им възможности.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1000

    1

    Кок

    30.05 2024 в 20:19

    Войната ще спечели технологията и компютърното обезпечаване.Укрсйна и Русия са назад много в времето с тях но Украйна всеки ден получава модерни западни оръжия превишаващи с много премитивните Руски оръжия и силата и се увеличава ежедневно.Русия пък се изтощава икономически.Китай не и помага защото се надява след края на войната даде настани до Урал.И така до фалита на Русия
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх