Как екип в SAP Labs България подобрява ефективността на десетки хиляди софтуерни специалисти в компанията

Юлиян Арнаудов 16 май 2024 в 11:09 18093 0

SAP

Снимка SAP Labs Bulgaria

Амбицията е българският екип отново да се удвои в близко бъдеще

Големите технологични компании са като сложен организъм – имат десетки системи, които трябва да работят в синхрон, за да може процесът на софтуерна разработка да функционира безпрепятствено. Те са необходими, за да бъдат покрити всички модерни стандарти, изисквания и скорост за доставка на облачен софтуер. В допълнение, разработчиците ежедневно използват редица решения за дистанционна колаборация, комуникация между екипите и други аспекти на работата в екип.

Тясната интеграция между гореспоменатите решения в процеса на разработка е от съществено значение за постигане на ефективност и високо темпо на работа. Това е причината германският софтуерен гигант SAP да разработва собствена платформа, която играе ролята на „център“, в който да се внедряват подобни системи. Целта е всичко необходимо за създаването на даден продукт на компанията, от идеята до предаването му към клиентите, да се намира на едно място.

В SAP Labs България е разположен един от водещите екипи, който отговаря за развитието на тази платформа в последните няколко години. Благодарение на добрите постижения, компанията вижда нарастващия потенциал за развитие на българския екип и амбициите в средносрочен план включват неговото удвояване. Вече има множество отворени позиции, като се търсят експерти с различни профили и опит.

Централизиране на процесите

Михаел Шпиндлер, директор „Услуги за разработване и инструменти“ в SAP

Идеята се ражда някъде около ковид пандемията, когато IT компаниите по света са принудени да работят изцяло дистанционно. SAP се адаптира към ситуацията, като събира и интегрира в една облачна платформа всички инструменти, програми и системи, които нейните развойни екипи използват. Това е от съществено значение, тъй като германският гигант разполага с между 40 и 50 хил. инженери, пръснати по целия свят и общо близо 107 хил. служители.

„Платформата за разработка, която предоставяме, интегрира елементи от SAP Business Technology Platform (BTP) с подбрани инструменти от трети страни, за да оптимизира процеса на разработка, от идеята до доставката“, коментира Михаел Шпиндлер, директор „Услуги за разработване и инструменти“ в SAP.

„Ние автоматизираме възможно най-много от тези задачи, от писането на код до тестването и предаването на крайния продукт“, добавя Шпиндлер. Според него това освобождава време и ресурс на разработчиците, но по-важното е, че така те могат да отделят повече внимание на творческата част от работата си, а не на рутинните задачи.

Инструментите в платформата са изключително разнообразни и покриват целия цикъл на разработка – от система за контрол на версията на кода, през приложения за портфолио и управление на проекти, до автоматични скенери за сигурността и качеството на продуктите. За затваряне на веригата по процеса на разработка се предоставят и услуги за публикуване и доставка до крайния клиент.

Българският принос

Снимка: SAP Labs Bulgaria

Има няколко ключови елемента в тази вътрешна централизирана система на SAP. Тя е изцяло облачна и се разработва от различни екипи по целия свят. Българският екип работи по подобни задачи вече повече от 15 години.

Когато SAP взима решението да интегрира всички системи за разработка на едно място, екипът на SAP Labs България, включен в новата платформа, е съставен от едва 15 човека. Около четири години по-късно той е удвоен на 33-ма, коментира ръководителят му Васил Пенчев. Желанието на SAP е той да се разширява с още по-бързи темпове през следващите месеци.

„Екипът в София има ключова роля за непрекъснатото подобряване на платформата, затова ние виждаме големи перспективи за развитие в локацията тук, като привлечем богат набор от млади таланти“, споделя Шпиндлер.

Амбицията е българският екип отново да се удвои в близко бъдеще, като планираните нови позиции вече са частично отворени за кандидатстване. Броят на разработчиците на SAP, ориентирани в тази дейност, е над 200 човека, разпределени в екипи в България, Франция (Париж и Ница), Германия (Валдорф) и в Индия (Бангалор). Позициите, които ще се търсят в България, са много разнородни – Quality Manager, Release Train Engineer, Solution Architect, Full-Stack Developer, DevOps инженери, Senior UX експерти, Product Owner и People Manager. За инженерните позиции и тези за програмисти компанията търси специалисти от всички нива.

Васил Пенчев, мениджър на екип в SAP Labs България

„Дълги години, инженерите в SAP Labs България поддържат и развиват инструменти за Binary Management в рамките на процеса на разработка“, коментира Васил Пенчев. „Около него е развита дейността на екипа, но вече добавяме и други елементи, като например услуга за дигитално подписване на продуктите на компанията“.

Това са най-големите като обем и влияние разработки, но българските инженери развиват и други инструменти. По думите на Пенчев, неговият екип има вече няколко патента, основно свързани с решения за изграждане на дигитални среди за тестване на софтуерни продукти. В България е позициониран и централният дигитален „трезор“ за артефакти, както и централизираната услуга за проверка на качеството на кода.

„Някои от изброените услуги са изцяло разработени от българския екип, а други ползват външни приложения, които се адаптират и интегрират в SAP екосистемата“, поясни още Пенчев.

Резултатите и перспективите

Снимка: SAP Labs Bulgaria

Всички тези усилия дават своя резултат. По думите на Михаел Шпиндлер, достъпът и наличността на инструментите в платформата за екипите от разработчици са значително подобрени. Пенчев дава за пример как доставката и имплементацията на SAP продуктите в Китай, представлява интересно предизвикателство, поради специфичните изисквания на местните власти. Вътрешната платформа на софтуерния гигант обаче помага да се оптимизира максимално процесът по доставка.

Пенчев подчертава и високата ефективност на българския екип, тъй като техните решения имат високи показатели спрямо изискванията за облачни услуги. Той допълва, че трансформацията на компанията в посока прехвърляне на всички инструменти, технологии и звена в тази единна платформа ще продължи през следващите няколко години.

Отделно се въвеждат и част от актуалните иновации. Според Михаел Шпиндлер се работи активно по интеграцията на GitHub CoPilot (програмиране по двойки с генеративен AI) за 17 хил. разработчици в SAP. Това освобождава време и ресурси на програмистите, за да работят върху по-иновативни и предизвикателни задачи или да подобрят своите умения в определени програмни езици.

„Работим също и върху вътрешни AI приложения, за да предоставим на ползвателите на платформата по-бързи и полезни отговори, свързани с техните въпроси и задачи“, допълва Шпиндлер.

Изключителна полза за екипа носи изградената култура на доверие, на отворена комуникация и непрекъснато надграждане, която подчертават и двамата лидери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови