Как Covid-19 може да счупи вашия сайт

Петя Колева 20 ноември 2020 в 15:19 2464 0

Със сигурност може да се каже, че пандемията от Covid-19 ще е сред определящите събития за 2020г., и за съжаление – ще има своето отражение в цялото десетилетие.

Ситуацията се променя бързо. Места, които бяха изпълнени със стотици и дори хиляди хора – сега са (в най-добрия случай) наполовина празни. И много служители от всякакви сфери са изправени пред нови предизвикателства относно начина, по който работят. Живеем в безпрецедентно време, което се отразява на поведението ни, включително и на поведението ни като онлайн потребители. А то, на свой ред – влияе на работата на сайтовете.

Как Covid-19 може да повлияе на сайта ми?

Струва ви се нелепо, нали? Все пак, компютърните вируси нямат нищо общо с човешките! И все пак – това е напълно възможно. Covid-19 промени нагласата на хората към пазаруването, и в частност – към онлайн покупките. Бяхме свидетели на запасяване с какви ли не продукти. А социалните мрежи бяха изпълнени с различни Memes по темата.

Заради несигурността, която коронавирусът донесе със себе си, и противоречивата информация от многобройни източници – се активира инстинкта на човек да се презапаси, вместо да търпи лишения. Да добавим към това и всички тези, които обичат шопинга – изведнъж любимите им магазини и МОЛ-ове станаха недостъпни. Как повлия това на много сайтове, и най-вече онлайн магазини? С претоварване на сървърите, което на свой ред резултира в спиране работата на сайтовете.

Как може да се претовари сървър?

Повечето собственици на онлайн магазини ползват споделен хостинг, който да ги обслужва. Какво е споделеният хостинг? За да го обясня по-просто, ще направя аналогия с вашия компютър.

Диск C: е с определен капацитет. На този диск вие имате различни папки, всяка от която съхранява различна информация. Ресурсите, които тази папка, и файловете в нея ползват, когато се отворят - се споделят с всичко останало, което извършвате на компютъра в този момент. Вие, като ползващ споделена хостинг услуга – реално наемате една „папка“ от сървъра. Споделяте ресурсите на този сървър заедно с всички други, които имат „папка“ на него. Разбира се, ресурсите на сървъра са много по-големи от тези на компютъра ви.

Когато има, обаче, голям наплив към сайта ви – сървърът може да „падне“, или може да се наложи хостинг доставчикът да ограничи работата на вашия сайт, за да не влияете на другите потребители. Същото важи и, ако има силно потребление от друг сайт, на друг собственик – той може да се отрази на работата на вашия.

Как Covid-19 повлия на претоварването?

Разбирате, че когато ситуацията с Covid-19 наложи засилено ползване на онлайн магазините – всъщност счупването на много от тях беше факт. Много сфери отбелязаха с до 300% увеличение на продажбите, а дори повече от този процент е бил ръста на трафика към сайта (защото не всеки, който разглежда сайта – купува от него).

Както казах – времената са безпрецедентни, и много хора не бяха подготвени за нуждите на техните сайтове. Затварянето на публични места се случваше от днес за утре, и търсейки алтернатива голяма част (дори такива, които никога не бяха пазарували онлайн преди) – се обърнаха към онлайн пазаруването.

Нека добавим също, че други потребители започнаха да търсят всякакъв тип услуги онлайн, не само магазини. Т.е. трафикът и към сайтове от други сфери също се засили. И, бивайки на споделен хостинг план, който няма капацитета да поеме този трафик – доста от тези сайтове се счупиха.

Какво е решението?

Има ли проблем, обикновено има и решение. Със сигурност има не само едно в тази ситуация. Виртуалният частен сървър е един от тях, облачният сървър – друг. И двата имат своите позитиви.

При виртуалния (VPS) – не споделяте пространство и ресурси с никой. Всичко е запазено само за вас.

При облачния сървър – можете да добавяте ресурси или пространство, когато имате нужда от тях. Имате засилен трафик – добавяте повече ядра на процесора и повече RAM. Не ви достига пространството – бързо добавяте още 10ГБ към него. Всичко става в рамките на минута.

Най-доброто решение? Комбинацията от двете! Днес има услуга, която се нарича Cloud VPS, или Облачен Виртуален Частен Сървър – която обединява двата свята. Това решение е сред най-добрите на пазара – комбинира сигурност, гъвкавост, по-добра стабилност и по-голяма бързина. И, разбира се, не се управлява от вас. При ползването му рискът вашият сайт да се срине, заради засилен трафик (и други причини) намалява драстично.

Заключение

Не е възможно да предвидим всичко. Covid-19 ни го доказа доста бързо. Последните месеци живеем, без да знаем дали утре ще можем да напуснем града и дали ще можем да посетим любимата ни книжарница.

Една от малкото сфери, на които коронавирусът повлия благоприятно е онлайн бизнеса и ползването на сайтове като цяло. Наблюдавахме ръст на онлайн продажбите (в някои сфери значителен ръст), ръст на търсене на услуги като „уеб дизайн и изработка на сайтове“, търсене на идеи за създаване на онлайн бизнес и още, и още. Всичко това доведе до много повече трафик, за който голяма част не бяха подготвени.

Преминаването към по-съвременни решения, обаче, бе бързо решение на проблема им. И предвид непредвидеността на Ковид-ситуацията – би било добре да вземем мерки за сайта си навреме.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!