Историята на Apple - рожденикът, който навършва 40 на 1 април

OFFNews 01 април 2016 в 12:50 3971 0

Компютрите Apple навършват 40 години на 1 април. Основана от трима маниаци в калифорнийски гараж, компанията се превърна в много повече от марка компютри или смартфони - тя е история, дизайн и стил на живот, лесно разпознаваема по цял свят.

Прототипът, замислен в гараж през 1976 година, стана най-успешният компютър на 70-те години на миналия век. Компанията позагуби визията си през 80-те години, особено след като легендарният ù съосновател Стив Джобс напусна Apple, за да стане главен изпълнителен директор на Pixar.

Но разработчиците продължиха да отговарят на предизвикателството да поберат цялата тази технология в малка и красива опаковка и, в крайна сметка, резултатът бе завръщането на Джобс през 1997 г., което ни донесе iMac (1998), iBook (1999), iPod (2001), iPhone (2007) и всичко между тях.

На 40 Apple достигна върха в разпознаваемостта на марката си. Тя е една от най-богатите компании в света  и продължава да налага стандартите в технологичната индустрия.

Без iPod и iPhone Apple не би била това, което е днес. Точно те помогнаха на Стив Джобс да обнови компанията след периода на спад. Той не само направи продуктите на Apple привлекателни и за "неманиаците", а ги превърна в абсолютно необходими за музиканти, дизайнери, архитекти, фотографи, въпреки че цените им надхвърлят значително тези на конкурента Windows.

Музиката вече беше преносима от години, с Walkman и Discman, но точно когато беше започнала да се цифровизира напълно, Apple се появиха зад ъгъла с тази тъничка малка кутийка: iPod-ът. От раз Apple спечелиха с него следващото поколение. И само шест години по-късно компанията постигна подобен успех с iPhone. Ерата на смартфоните беше родена благодарение на Apple.

Дори след смъртта на Стив Джобс през 2011 година Apple успяха да се задържат на вълната на успеха. Те успяха да убедят потенциалните си купувачи колко лесни за употреба са устройствата им - може да създавате изкуство, да редактирате снимки, да записвате музика и произвеждате филми само с една малка кутийка, която "просто работи".

Независимо от това, като че ли започва да се прокрадва усещането, че краят може би е близо. Миналата година те представиха и свой часовник. Има ли още нещо, което да не е било преоткрито, че Apple да го преоткрият? Слуховете, че патентите на Apple ще позволят разработването на автомобилна технология или сгъваем екран звучат добре, но къде е материалното им изражение?

За да отбележат 40-ия си рожден ден, Apple пуснаха по-скромен набор от продукти, което вероятно показва, че най-добрите години на иновативния гигант може би вече отминават. Не е за пренебрегване и фактът, че и продажбите намаляват.

Но, също така, е напълно възможно Apple да наблюдават пренасищането на пазара на технологиите през последните години и да чакат правилния момент, за да разкрият следващата фундаментална промяна. Конкуренцията върши най-добрата работа и единственият начин да останат на върха да представят ново голямо откритие. Така че в крайна сметка вероятно Apple пазят нещо голямо, което скоро "ще извадят от ръкава си". Вероятно това асо се пази за 41-ия им рожден ден.

Източник: Дойче Веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови