Добра инвестиция ли са изтеклите домейни

OFFNews 16 декември 2021 в 16:13 675 0

Изтеклите домейни са регистрирани от физически лица, фирми или организации, но не се подновяват след края на договора или са умишлено прекратени. Това означава, че те са достъпни за пререгистрация.

Има много причини, поради които някой би избрал да изостави домейн:

● Уеб проектът се е провалил;
● Собственикът е забравил да поднови;
● Сайтът е получил наказание от търсачките;
● Собственикът е получил предупреждение за възможно нарушаване на търговска марка.

Стойността на изтекъл домейн

Изтеклите домейни са особено привлекателни поради ключови SEO фактори, които са свързани основно със съществуващия линк профил. Ако обмисляте да закупите изтекъл домейн, можете да определите качеството му, като разгледате входящите връзки.

Входящи връзки (линкове)

Когато говорим за линк профила на изтекъл домейн, това се отнася до входящите връзки, които са били изградени по времето, когато домейнът все още е бил активен. Наскоро изтекли домейни, които имат дълга история, могат да бъдат лесно открити в онлайн платформи като SEO.Domains например. Съществуващото съдържание на домейна рядко остава видимо, когато домейнът се пререгистрира, докато линковете остават, стига новият собственик да не ги изтрие.

Но линк профилът на доскоро достъпен домейн може да бъде и нож с две остриета. Някои изтекли домейни са били добре обгрижвани от предишните им собственици и имат висококачествени връзки от реномирани уебсайтове, но други съдържат доста съмнителни препратки. Най-лошият сценарий е, че домейнът е бил използван като ферма за линкове за укрепване на голям проект в мрежа от сателитни домейни и вече е бил наказан от някои търсачки.

Както броят, така и качеството на входящите връзки към домейна оказват влияние върху класирането в Google. SEO експертите са определили три характеристики:

● Популярност на линка: Параметър, който се използва за количествена оценка на входящите връзки към уебсайт.

Това се измерва в зависимост от броя на връзките към домейн според мантрата „колкото повече входящи връзки, толкова по-важен е сайтът“.

● Популярност на домейна: Входящите връзки от един и същи сайт се отчитат само веднъж, когато се оценява популярността на домейн. Това предотвратява опити за манипулация, при която домейните линкват един към друг многократно.

● IP популярност: В този случай връзките се отчитат само ако са от различни сървъри в различни мрежи. SEO експертите смятат, че Google включва IP популярност в класирането на сайтове, за да разкрие линк мрежите.
Ако попаднете на изтекъл домейн с висока популярност на линка (т.е. голям брой препратки), но с лоши стойности за

IP и популярност на домейна, можете да предположите, че тези връзки са получени по изкуствен начин. Домейни като тези вече ще са привлекли вниманието на търсачките. Може би това е причината домейнът да е бил изоставен.

Потребителите, които искат да започнат сериозен онлайн проект, трябва да избягват тези домейни.

В допълнение към количеството линкове, трябва да се обърне внимание и на качеството им. Основните въпроси тук са: откъде идва препратката? Какъв вид линк е? Висококачественият линк профил обикновено се състои от разнообразни типове връзки, като линкове във футъра и страничната лента, коментари, теми във форуми и публикации в социалните медии, линкове от важни медии и организации.

Ключова дума в името на домейна

Имената на домейни, състоящи се от ключова дума, отдавна се считат за силен показател, когато става въпрос за класиране в търсачките. Тази корелация се е доказала във времето. Домейните с ключови думи все още са популярни на пазара на изтекли домейни.

Една от причините за това е, че домейните с ключови думи се разглеждат от потенциалните посетители като по-релевантни и следователно се приемат по-сериозно. Затова привлекателните URL адреси, съдържащи ключови думи с голям обем на търсене, често се наблюдават от потенциални клиенти през годините.

Има смисъл да закупите такъв тип изтекъл домейн, само когато името на домейна съвпада със съдържанието, продуктите или услугите, които планирате да предлагате с този адрес в бъдеще.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови